Anorektal Malformasyon (ARM) hastalığıyla dünyaya gelen 3 yaşındaki Ayaz Kılınç, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi’nde gerçekleştirilen robotik cerrahi ameliyatıyla sağlığına kavuştu.
Daha güvenli bir operasyon
Anorektal Malformasyon, bebeklerde anüsün kapalı doğmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak biliniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emre Divarcı, robotik cerrahinin bu tür zorlu vakalarda önemli bir avantaj sağladığını belirtti. Robotik cerrahinin ameliyat bölgesini 16 kat büyüterek 3 boyutlu görüntüleme imkanı sunduğunu ve bu sayede en karmaşık operasyonların bile daha güvenli bir şekilde yapılabildiğini vurguladı. Ayaz’ın ameliyatında, kalın bağırsağın idrar yoluna uzanan kısmı çıkarılarak, anüs yeniden doğru bir şekilde oluşturuldu.
Çok konforlu bir süreç oluyor
Yaklaşık 10-11 saat süren operasyonun ardından Ayaz’ın sağlığına kavuştuğunu belirten Prof. Dr. Emre Divarcı, robotik cerrahi sayesinde büyük kesiler yerine küçük deliklerden müdahale edebildiklerini söyledi. Bu yöntem, iyileşme sürecini hızlandırırken ameliyat sonrası iz kalmamasını da sağladı.
Umudu Medical Point'te buldular
Ayaz’ın babası Hakan Kılınç, İstanbul’da gördükleri yanlış tedavilerin ardından doğru çözümü İzmir’de bulduklarını ifade etti. Oğlunun sağlığına kavuşmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Kılınç, Prof. Dr. Emre Divarcı sayesinde Ayaz’ın tüm sorunlarının çözüldüğünü aktararak, robotik cerrahinin hem anüsün yanlış yerini düzelttiğini hem de idrar yolundaki problemi giderdiğini söyledi.
Toplumda yeterli bilgi yok
Prof. Dr. Emre Divarcı, anorektal malformasyonun, toplumda yeterince bilinmediğine dikkat çekerek, bu tür vakaların aileler için çok zorlayıcı olduğunu belirtti. Her 2 bin 500-5 bin doğumda bir görülen bu rahatsızlıkta doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasının, çocukların yaşam kalitesini artırdığına işaret etti.