Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi, EÜ İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi ve DEÜ Mühendislik Fakültesi iş birliğiyle yürütülen TÜBİTAK 3005 projesi, “Küçük Menderes Bölgesindeki Kırsal Yerleşim Yerlerinde Atık Giderme Alışkanlıklarının Geçmişten Günümüze Karşılaştırılması” konusuna odaklanıyor. Bu kapsamda, EÜ Edebiyat Fakültesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen “Tarihsel Süreçte Anadolu’da Atık Yönetimi” başlıklı sergi, projede yapılan saha çalışmalarını görsellerle sergiliyor.

Serginin küratörlüğünü, EÜ İzmir Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu ve DEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Özmıhçı üstlendi. Sergiye, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü ve diğer akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Atık sorununa bir çıkış yolu 

Sergi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Pullukçuoğlu Yapucu, bu projede, çevre mühendisliği, istatistik ve tarih bölümleri tarafından yapılan disiplinler arası çalışmaların yer aldığını belirtti. Proje ekibinin saha çalışmalarını özetleyen fotoğraflarla, atık yönetiminin geçmişten günümüze nasıl evrildiği ele alındı. Doç. Dr. Yapucu, projede amaçlarının, atık yönetimi konusunda geçmişte uygulanan yöntemlerin günümüzde nasıl bir çözüm önerisi sunabileceğini incelemek olduğunu aktararak, geçmişin alışkanlıkları ile bugünü karşılaştırarak, bu konuda daha sağlıklı adımlar atılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Birkaç okulda eğitim verilecek

Sergi ve proje, sadece geçmişin izlerini sürmekle kalmıyor, aynı zamanda gelecekteki atık yönetimi politikalarına yönelik önerilerde bulunmayı amaçlıyor. Gelecek dönemde İzmir’in Bayındır ilçesinde okullara yönelik eğitimler verileceği ve bu eğitimin özellikle gençleri bilinçlendirmeye yönelik olacağı belirtiliyor. Bu projeyle, atık sorununa çözüm bulma ve toplumda farkındalık yaratma hedefleniyor.

Muhabir: İPEK KIRCA