Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez ve emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Bayık Temel’in geliştirdiği bebek battaniyesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek faydalı model statüsü kazandı.
Bebeklerin doğum sonrası anne karnındaki sıcak ve güvenli ortamı arzuladığı gerçeğinden yola çıkarak tasarlanan bu özel battaniye, ağlamayı azaltma, uyku süresini uzatma ve vücut ısısını dengeleme gibi faydalar sunuyor.
Dünyaya uyum süreci kolaylaşıyor
Projeyi hayata geçiren Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez, battaniyenin bebeğin hareket özgürlüğünü kısıtlamadan sarmalanmasını sağlayacak şekilde tasarlandığını belirtti. Özellikle, hipotermi riskini azaltan ve dört mevsim kullanılabilecek bir yapıya sahip olması, buluşu benzersiz kılan özellikler arasında yer alıyor.
Termoregülasyonu destekleyen özel kumaş, viskon bambu iplikten üretilerek hipotermi riskini azaltıyor. Kalçaya baskı yapmayan torba biçimindeki tasarım sayesinde bebeğin rahat hareket etmesine olanak tanıyor. Sağ ve sol elini baskın kullanan bireylere özel tasarlanmış kanatları sayesinde pratik bir şekilde bebeği sarmalayarak rahatlatıyor.Bebeği rahatsız etmeyen özel bir dikişsiz yapıya sahip.
İnovatif ürünler patente dönüşüyor
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite akademisyenleri tarafından geliştirilen inovatif ürünlerin patente dönüşmeye devam ettiğini belirterek, Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Renginar Öztürk Dönmez ve ekibi tarafından bebek bakımında işlevsellik sağlayan sakinleştirici battaniyenin, faydalı model olarak tescillendiğini söyledi. Prof. Dr. Budak, ekibi tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.
0-6 ay bebeklerde kullanılabilir
Ürünün üretiminin ve sanayileşmesinin kolaylıkla mümkün olduğunu aktaran Doç. Dr. Dönmez, 0-6 ay arası bebeği olan tüm anne ve babalar tarafından tercih edilebildiğini ifade ederek, battaniyenin, çocuk hastaneleri, doğum evleri, kreş ve yurtlarda da kullanılabildiğini dile getirdi.