Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda yürütülen bilimsel çalışma, TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Doktora öğrencisi Gülcan Demir yürütücülüğünde, Prof. Dr. Gülnur Sevin’in danışmanlığında hazırlanan proje, "Ostolün Akut Respiratuar Distres Sendromundaki Yararlı Etkilerinin ve TRPV4 Kanalı ile İlişkisinin Araştırılması" başlığını taşıyor. Çalışmada, mekanik ventilasyon kullanımına bağlı akciğer hasarının önlenmesi hedefleniyor.
Yeni bir tedavi seçeneği olabilir
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Gülcan Demir, COVID-19 pandemisi sürecinde mekanik ventilasyonun neden olduğu akciğer hasarlarının ciddi bir sorun haline geldiğini vurguladı. Sepsis, KOAH, pulmoner ödem gibi hastalıklar nedeniyle yoğun bakım hastalarında sıkça kullanılan mekanik ventilasyonun, zamanla akciğerlere zarar vererek tedavi sürecini zorlaştırdığını belirtti.
Çalışmada, Ventilatör İndüklü Akciğer Hasarı (VILI) olarak adlandırılan bu komplikasyonun, ostol adlı bileşik ile önlenip önlenemeyeceği incelenecek. Ostol’ün in vitro ve in vivo etkileri araştırılarak, TRPV4 kanalının akciğer hasarına neden olan inflamatuvar süreçlerdeki rolü detaylı şekilde ele alınacak. Proje kapsamında elde edilecek verilerin, Akut Respiratuar Distres Sendromu (ARDS) ve mekanik ventilasyona bağlı akciğer hasarı gibi kritik durumlarda yeni tedavi yaklaşımlarına ışık tutması bekleniyor.
Sağlık alanında bilime katkı
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Eczacılık Fakültesi akademisyenleriyle bir araya gelerek, TÜBİTAK desteği alan projeyi tebrik etti. Sağlık alanında bilime katkı sunan projeleri yakından takip ettiklerini belirten Prof. Dr. Budak, özellikle pandemi sürecinde mekanik ventilasyon kullanımına dair yapılan çalışmaların önemine dikkat çekti.
Çalışmanın bir kısmı Almanya'da yapılacak
YÖK 100/2000 Doktora Bursiyeri olan Gülcan Demir, araştırmasının bir bölümünü Almanya’nın Ulm Üniversitesi’nde gerçekleştirecek. Şubat-Haziran 2025 tarihleri arasında Plastik Cerrahi ve Translasyonel ve Deneysel Travma Araştırmaları alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Borna Relja’nın laboratuvarında araştırmalarına devam edecek.