Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ertuğ Öner ve Dr. Öğr. Üyesi Aylin Karadaş’ın da yer aldığı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rıfat İlhan’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Pamphylia Bölgesi Antik Limanlarının (Perge, Aspendos, Side) Orta ve Geç Holosen'deki Kıyı Çizgisi Değişmelerinin Çoklu Analiz Yöntemleri ile Belirlenmesi” adlı proje, TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, Perge, Aspendos ve Side antik kentlerinin doğal çevre ve kıyı çizgisi değişimlerini analiz ederek antik limanların konumlarını belirlemeyi hedefliyor.
Palecoğrafya ve jeoarkeolojik özellikleri
Proje kapsamında yapılan ön çalışmalarda, Aksu ve Köprüçay vadilerindeki alüvyal düzlüklerde delgi sondajları gerçekleştirildi. Elde edilen sediman örneklerinin laboratuvar analizleri, Holosen döneminde deniz seviyesinin bölgeye daha fazla ilerlediğini ortaya koydu. Proje ekibi, yeni sondajlar ve analizlerle bu alanların jeoarkeolojik ve paleocoğrafi özelliklerini belirlemeyi planlıyor.
Polen analizleri, doğal ve kültür bitkilerinin Holosen’deki değişimlerini inceleyerek Antalya Ovası’nın paleovejetasyon özelliklerini ortaya çıkaracak. Ayrıca, bölgede karstlaşma, traverten oluşumları ve bu süreçlerin insan faaliyetlerine etkileri de değerlendirilecek.
Bölge turizmine katkı sağlayacak
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projenin bölge turizmi ve bilim dünyasına katkı sağlayacağına dikkat çekerek, projeyi yürüten akademisyenleri tebrik etti. Projenin, antik kentlerin tarihi zenginliklerini gün yüzüne çıkararak, Türkiye’nin kültürel mirasına ve turizmine önemli bir değer katması bekleniyor.
Proje ekibi
Doç. Dr. Rıfat İlhan’ın yürütücülüğünü yaptığı proje ekibinde, Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ertuğ Öner, Dr. Öğr. Üyesi Aylin Karadaş, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Vardar, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Bilgin yer alıyor.