Manisa Spil Dağı'ndaki tahnit müzesi, nesli tükenmekte olan vaşak, bozayı, kurt ve kaya kartalı gibi türleri sergiliyor. Hayvanlar, doğal sebeplerle öldü ya da kaçak avcılardan ele geçirildi, büyük ilgiyle ziyaret ediliyor.
Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde doğada yaşamını yitiren ya da kaçak avcılık nedeniyle öldürülen hayvanlar, tahnit yöntemiyle Manisa Spil Dağı'ndaki ziyaretçi merkezinde sergileniyor. Sergilenenler arasında nesli tükenme tehlikesi altındaki vaşak, bozayı, kurt ve kaya kartalı gibi türler de bulunuyor.
1517 metre rakımlı Spil Dağı Milli Parkı'nda yer alan ve tahnit edilmiş 25 yabani hayvanın sergilendiği müze, kısa sürede yoğun ilgiyle karşılaştı.
Atalanı mevkiindeki ziyaretçi merkezinde oluşturulan tahnit müzesinde ayı, kurt, kızıl şahin, sansar, sülün, karabatak, kuzgun, kınalı keklik, Macar ördeği ve puhu kuşu gibi pek çok türün örnekleri yer alıyor.
Spil Dağı Milli Parkı Veteriner Hekimi Engin Bahçeci, müzenin açıldığı günden bu yana binlerce ziyaretçi ağırladığını belirtti. Bahçeci, tahnit edilen hayvanların hiçbirinin sergi amacıyla öldürülmediğini vurguladı.
Doğada doğal yollarla ölen veya kaçak avcılık sırasında ele geçirilen hayvanların tahnit edildiğini ifade etti.
Veteriner Hekimi Bahçeci, "Yaklaşık 18 kanatlı ve 5 memeli hayvan türümüzün tahnitleri bulunuyor. Bu örnekler, düzenli bakım ve koruma süreçlerinden geçiyor.
Doğada yaralı halde bulunan hayvanları önce tedavi ediyor, iyileşenleri yeniden doğaya bırakıyoruz. Ölen hayvanları ise eğitim ve farkındalık için burada sergiliyoruz" dedi.
Veteriner Hekimi Bahçeci, nesli tükenmekte olan türlerin korunmasının önemine dikkat çekerek, ziyaretçiler ve avcılara uyarıda bulundu.
Bahçeci, "Bu hayvanlar yaban hayatı için büyük değer taşıyor. Doğada karşılaşıldığında rahatsız edilmemeli ve zarar verilmemelidir. Bu konuda daha duyarlı olmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı.