Gaziemir Belediyesi, sıfır atık sistemini oluşturmak ve çevre bilincini artırmak amacıyla başlattığı eğitim seferberliğini sürdürüyor. "İklimi değil, kendini değiştir" sloganıyla yola çıkan belediye, geri dönüşümün yaygınlaşması için ilçedeki okullarda kapsamlı eğitimler düzenliyor. Eğitimler, çocuklara çevre bilincini aşılamak ve geri dönüşüm alışkanlıklarını kazandırmak amacıyla her yıl 24 okulda devam ediyor. Bu yıl, 4 bin 341 öğrenciye geri dönüşüm ve sıfır atık eğitimi verildi.

Doğaya ve ekonomiye faydaları

Gaziemir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Dizman Kayar’ın verdiği eğitimlerde, öğrencilere öncelikle geri dönüşüm temalı kısa filmler izletiliyor. Ardından, geri dönüşümün önemi, hangi atıkların geri dönüştürülebileceği ve bu atıkların doğaya zararları konusunda detaylı bilgiler sunuluyor. Eğitimlerde, okul, ev ve iş yerlerinde atıkların nasıl ayrıştırılacağı ve geri dönüştürüleceği de anlatılıyor.

Geri dönüşümün önemi

Derya Dizman Kayar, eğitimlerde Gaziemir Belediyesi’nin geri dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Plastik, metal, kompozit, kâğıt ve cam gibi atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasının önemini vurgulayan Kayar, belediyenin ilçenin dört bir yanına geri dönüşüm kutuları yerleştirdiğini belirtti. Ayrıca, mobil atık getirme merkezleri ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi hakkında da katılımcılara bilgi verildi. Kayar, atıkların doğaya bırakılmasının çevreye ne kadar zarar verdiğini ifade ederek, geri dönüşümün önemine değindi.

Bireysel adımlarla katkı

İklim değişikliğine dair de uyarılarda bulunan Kayar, fosil yakıtlar, sanayileşme ve yanlış tarım faaliyetlerinin iklim değişikliğine sebep olan faktörler arasında yer aldığını belirtti. Küresel ısınmanın, yağış düzensizliğinden kaynaklanan felaketleri beraberinde getirdiğini ve bu durumun kuraklıkla birlikte dünya genelinde büyük tehditler oluşturduğunu söyledi. Kayar, bireysel olarak atılacak adımlarla iklim değişikliğinin yavaşlatılabileceğini ve daha sürdürülebilir bir gelecek için enerji dostu ürünlerin, bez torbaların ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını önerdi.

Muhabir: Canan Kaya