GİB E Tebligat
Kazım Kaplan
Döndük dolaştık yine geldik e-tebligat’a. Neden, çünkü yeni bir karar var ve önemli.
Vergi Usul Kanunu Madde 107/A;
“Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93’üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir.
Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir” diyerek Gelir İdaresi sistemi üzerinde ki e-tebligatı hayatımıza soktu. Daha sonra da 456 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu’nun Genel Tebliği ile bütün kurumlar vergisi mükelleflerini ve Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar için bu e-tebligat sistemini zorunlu kıldı.
Ve daha sonra 511 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu’nun Genel Tebliğinde “Kendisine elektronik ortamda tebligat yapılacak muhatap tarafından elektronik tebligat sistemine başvuru sırasında veya daha sonra bildirilen mobil telefon numarasına ve/veya e-posta adresine, kendisine gönderilen tebligata ilişkin bilgilendirme mesajı gönderilebilir. Bilgilendirme mesajının herhangi bir nedenle muhataba ulaşmamış olması tebligat süresini ve geçerliliğini etkilemez”diyerek mükellefi SMS ve e-posta yolu bilgilendirilebileceğini söyledi.
Şimdi gelelim bugün ki konumuza.
Gelir İdaresi e-tebligat sistemi üzerinden bir tebligat gönderdiğinde genel olarak, bildirilen telefon numarasına SMS ve bildirilen e-posta adresine ise e-posta göndererek mükellefi durumdan haberdar ediyor.
Peki ya telefonumuz bozuldu, e-posta şifremizi kaybettik veya Gelir İdaresi e-posta, SMS göndermedi ya da herhangi bir şekilde gelen e-tebligat’tan haberdar olamadık.
İşte tam da bu hususta Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nun E.2021/2 K.2021/4 sayılı kararı 18 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.
İlgili kararda, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi ile Ankara Bölge İdare Mahkemesi kararları arasında ki uyumsuzluk giderildi.
Kısaca; mükellefe e-posta ya da SMS gönderilmemesi hususunda Gaziantep Bölge İdare MahkemesiGelir İdaresini, Ankara Bölge İdare Mahkemesi ise mükellefi haklı bulmuş. Ve Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu da bu uyumsuzluk hakkında nihai kararı verdi.
Kararda, 7102 Sayılı Tebligat Kanunu’na ve yukarıda açıklamalı olarak belirttiğim Vergi Usul Kanunu 107/A maddesi ile 456-511 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu’nun Genel Tebliğlerine atıfta bulunarak, SMS veya e-posta gönderim zorunluluğunun olmadığını, bilgilendirme mesajı gönderilmemesinin tebligatın süresini ve geçerliliğini etkilemeyeceği yönünde oy çokluğu ile kesin olarak karar verilmiştir.
TÜRMOB’dan talep
TÜRMOB’un çok güzel bir uygulaması var. Adı ÜSTAD. Ben de aktif olarak bu uygulamayı kullanıyorum. Gelen e-Arşiv faturaları ve Gelen e-Tebligatları bu uygulama üzerinden kontrol ediyorum. Hem Gelen e-Arşiv fatura sorgulama konusunda Gelir idaresinin sistemi gibi 7 günlük kısıt değil bir aylık kısıt girerek, adımıza düzenlenen tüm e-Arşiv faturaları sorgulayabiliyorum.
Şimdi TÜRMOB elini yine taşın altına sokmalı ve VDDK’nın bu kararından sonra ÜSTAD uygulamasını geliştirmeli ve e-posta uygulamaları gibi, gelen e-Tebligat olduğu zaman bildirim vermeli.
Yorumlar