Son zamanlarda EYT ile emekli olan işçilerden sıkı sık kıdem tazminatlarının henüz ödenmediğinden bahisle, kıdem tazminatı ödenmesinde süre sınırı olup olmadığı sorulmaktadır.
Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi, kıdem tazminatı konusu 4857 Sayılı İş Kanunu’nda değil yürürlükten kaldırılan ancak bazı maddeleri hala yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunu’nda kıdem tazminatı başlıklı 14’üncü maddede tanımlanmaktadır.
1475 sayılı İş Kanunu’nun 147’üncü maddesine göre;
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 17/2 maddesinde gösterilen sebepler dışında işveren tarafından fesih,
1475 Sayılı İş Kanunu’nun 16 maddesinde gösterilen sebepler dolayısı ile işçi tarafından fesih,
Muvazzaf askerlik sebebi ile fesih,
Emeklilik sebebiyle fesih,
Yaş şartı hariç emeklilik için diğer şartların oluşması durumunda fesih,
Evlenen kadın işçinin bir yıl içerisinde evlilik sebebi ile iş sözleşmesini feshetmesi,
Durumlarında işçinin kıdem tazminatı hakkı doğar.
03.03.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7438 sayılı kanun ile emeklilikte yaşa takılanlar için bir düzenlemeye gidilmiş ve binlerce işçinin emekli olmasının önü açılmıştı. Birçok işçi emeklilik dilekçelerini vermiş ve çoğu şu ana kadar emekli olmuş durumda. Ancak bu işçilerden bazıları henüz hak ettikleri kıdem tazminatlarını alamadılar.
KGF tarafından devreye alınan Hazine Destekli EYT destek paketi açıklanmıştı. İşverenler de bankalardan kredi kullanımında kısıtlama olduğunu söyleyerek, bankadan kredi henüz gelmedi diyerek işçilerin kıdem tazminatlarını bekletiyormuş.
Kıdem tazminatının ne kadar süre içerisinde ödeneceği ile ilgili kesin bir hüküm bulunmamaktadır. Burada işverenin dikkat etmesi gereken husus işçinin mağdur olmamasıdır. Genel olarak kıdem tazminatı fesih tarihinde peşin ödenir. Geç ödenen kıdem tazminatı için işçinin gecikme faizi talebi de olabilir. Yargıtay’ın da bir çok kararında gecikme faizi hesabında iş sözleşmesinin fesih tarihini baz aldığı görünmekle birlikte, Merkez Bankası faiz oranını değil bankalar arası faiz oranını gösterge kabul etmektedir.
En önemli husus az önce de belirttiğim gibi işçinin mağdur edilmemesidir.
Emeklilik feshinde kıdem tazminatı
Kazım Kaplan
Yorumlar