Güney Kore’de 3 Aralık'ta ilan edilen kısa süreli sıkıyönetimin ardından görevden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bir kez daha ifade vermek üzere çağrıldı. Yoon’un görevden alınmasına ilişkin ilk duruşmanın 27 Aralık’ta yapılması planlanıyor.
Yonhap’a göre, sıkıyönetim soruşturmasını yürüten özel savcılık ekibi, Yoon’a yeniden tebligat göndererek ifade vermesini talep etti. Yoon, daha önce ifade vermeyi reddetmişti ve bu ikinci çağrıyla birlikte yeniden sorguya alındı.
Tutuklama talebi
Savcılık, Yoon’un yine ifade vermemesi durumunda, tutuklanması için mahkemeye başvurabileceğini ifade etti. Yoon, önceki gün Seul Bölge Savcılığı’na çağrılmış ancak avukat tutmadığını gerekçe göstererek ifade vermeyi reddetmişti.
Görevden alınan ikinci başkan olacak
Güney Kore’de, devlet başkanının görevden alınabilmesi için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin meclisin üçte iki çoğunluğu tarafından onaylanması gerekiyor. Eğer oylama başarılı olursa, karar Anayasa Mahkemesine intikal eder ve mahkeme, duruşmalar yaparak kanıtları değerlendirir. Azil kararının onaylanabilmesi için mahkemedeki 9 yargıcın 6’sının onayı gerekmektedir. Eğer mahkeme Yoon’un görevden alınmasına karar verirse, Yoon, 2017 yılında görevden alınan eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin ardından ikinci devlet başkanı olacak.
Sıkıyönetim İlanı ve Geri Adım
Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'ta yaptığı televizyon konuşmasında, "muhalefetin devlet karşıtı eylemlerde bulunduğu" iddiasıyla sıkıyönetim ilan etti. Ancak, parlamentonun oylamasıyla bu karar kaldırıldı ve Bakanlar Kurulunun onayından sonra sıkıyönetim sona erdirildi. Yoon, sıkıyönetimin, "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlükleri korumayı" amaçladığını savunmuştu.
Sıkıyönetimin ardından Savunma Bakanlığı, askerlere toplantı düzenleyip teyakkuz durumuna geçmeleri talimatı verdi. Bazı askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği de bildirildi. Ancak, Ulusal Meclis'te yapılan oylamada sıkıyönetim kararının kaldırılmasına yönelik önerge 190 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.
Han Duck-soo geçici olarak göreve getirildi
Yoon, Bakanlar Kurulunun onayından sonra sıkıyönetimi sona erdirerek geri adım attı. Ancak, ana muhalefetteki Demokrat Parti ve diğer küçük muhalefet partileri, sıkıyönetim kararının anayasaya aykırı olduğunu belirterek Yoon’un görevden alınmasını talep etti. 7 Aralık’taki ilk oylamada çoğunluk sağlanamayınca önerge reddedilmişti, ancak 14 Aralık’taki ikinci oylamada nitelikli çoğunluk elde edilerek Yoon’un görevden alınması için karar alındı. Anayasa Mahkemesinin vereceği karar doğrultusunda Yoon, geçici olarak görevden uzaklaştırıldı ve yerine Başbakan Han Duck-soo vekalet etti.