Güncel

Hava Durumu süper hücre nedir, nerelerde var?

Abone Ol

Hava Durumu süper hücre nedir, nerelerde var? sorusu sonrası vatandaşlar araştırmalara başladı. Konuya yönelik detaylı bir inceleme gerçekleştirdik. İşte tüm detaylar...

Hava Durumu süper hücre nedir?

Süper hücre, atmosferdeki dikey rüzgar akımlarının güçlü olduğu bölgelerde oluşan, şiddetli hava olaylarına yol açan büyük ve uzun ömürlü bir hava hücresidir. Bu tür hücreler genellikle birkaç saatten fazla süren etkili hava koşullarını beraberinde getirir ve tornadolar, yüksek rüzgarlar ve iri dolu gibi ekstrem hava olaylarına neden olabilir.

Süper Hücrelerin Özellikleri

Süper hücreler, atmosferin üst seviyelerindeki rüzgar yön değişimlerinin fazla olduğu ve yüksek termodinamik kararsızlıkların bulunduğu bölgelerde meydana gelir. Bu hava olayları, orajın dört ana türünden biridir: süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre. Bunlar arasında en nadir görüleni süper hücrelerdir.

Süper Hücre Çeşitleri

Süper hücreler üç ana türe ayrılır: "Az Yağışlı" (Low-precipitation: LP), "Klasik" (Classic) ve "Bol Yağışlı" (High-precipitation: HP).

Az Yağışlı Süper Hücre: Genellikle düşük nem oranına sahip yaz koşullarında ortaya çıkar. Bu tür hücreler, büyük dolu parçalarıyla bilinir ve bazen yağmur bırakmadan golf topu büyüklüğünde dolu yağdırabilirler. Az yağışlı süper hücrelerdeki hortumlar, nem oranının düşük olması nedeniyle daha zayıf ve kısa ömürlü olur. Bulut tabanı yüksektir çünkü yükselen hava parseli daha yüksek seviyede yoğunlaşır.

Klasik Süper Hücre: Az yağışlı ve bol yağışlı süper hücrelerin hibrit türlerinden farklı olarak, klasik süper hücreler saf bir form olarak kabul edilir. Radarda "Hook Echo" adı verilen ve saat yönünün tersine dönen bir görünümle tanınır. Bu tür fırtınaların altında genellikle şiddetli hortumlar oluşur. Nem oranına bağlı olarak çeşitli boyutlarda dolu üretir.

Bol Yağışlı Süper Hücre: Yüksek nem oranına sahip hava kütleleriyle oluşur ve yoğun yağışlara neden olur. Bu tür fırtınalarda görüş mesafesi ciddi şekilde azalır ve bu nedenle hortumlar çoğu zaman fark edilemeyebilir. Bu durum, hortumlarla ilgili ölümlerin en çok bu tip fırtınalarda yaşanmasına yol açar.

Süper hücre nerelerde var?

İstanbul, AKOM ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlerdir yaptığı uyarıların ardından şiddetli yağışlarla karşı karşıya kaldı. Yağıştan önce şehirde bir süper hücre oluştu. İstanbul'un üzerinde 7 kilometre kalınlığında bulutlar oluştu ve bazı ilçeler karanlığa büründü.

Sabah saatlerinde güneşli başlayan İstanbul'da aniden bastıran sağanak, Avrupa Yakası'nda gök gürültülü sağanak şeklinde etkili oldu. Yağış başlamadan önce İstanbul üzerinde meydana gelen süper hücre, sel, fırtına ve dolu yağışlarına yol açtı. Bu hava olayıyla ilgili olarak çeşitli uyarılarda bulunuldu.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }