Dahiliye Uzmanı Dr. Abdulvahap Doğan, huzursuz bağırsak sendromu (BHS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Huzursuz bağırsak sendromunun, karın ağrısı, karın şişkinliği ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (kabızlık ya da ishal) ile kendini gösteren fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduğunu kaydeden Dr. Doğan, bu hastalığın kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti.
Hastalığın kesin nedeni bilinmiyor
Dr. Doğan, BHS'nin kesin nedeninin henüz bilinmediğini ancak klinik çalışmalara göre stres, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Huzursuz bağırsak sendromu tanısı koyarken, inflamatuar bağırsak hastalıkları ve çölyak hastalığı gibi diğer hastalıkların dışlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu hastalıkta, yapılan testlerde hastanın şikayetlerini açıklayacak yapısal ya da biyokimyasal bir anormallik tespit edilemediğini dile getirdi.
Şikayetlere uygun tedavi
Tedavi süreciyle ilgili olarak Dr. Doğan, tanı konan hastalarda tedavinin öncelikle şikayetlere odaklanarak şekillendiğini söyledi. Karın ağrısı çeken hastalar için spazm çözücü ilaçların kullanıldığını, kabızlık sorunu olan hastalar için bağırsak yumuşatıcı ve hareket artırıcı ilaçların verildiğini, ishal problemi yaşayan hastalar için ise bağırsaklardan emilmeyen antibiyotikler ve bağırsak hareketlerini azaltıcı ilaçların tercih edildiğini aktardı.
Belirtileri azaltmak için öneriler
Huzursuz bağırsak sendromunun tedavisinde stresin büyük bir rol oynadığını ifade eden Dr. Doğan, bu nedenle hastaların stresten uzak durmalarının gerektiğini söyledi. Gerektiği durumlarda antidepresan ilaçların tedaviye dahil edilebileceğini belirten Dr. Doğan, ayrıca sigara içmekten kaçınılması, kafein alımının azaltılması, düzenli beslenme ve uyuma alışkanlıkları ile egzersiz yapmanın hastaların şikayetlerini azaltabileceğini sözlerine ekledi.