İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında iş insanı Adem Kameroğlu, savcılığa “şüpheli” sıfatıyla verdiği ifadesinde, iki ayrı inşaat projesine ait ruhsat süreçlerinde bazı belediye yetkilileri tarafından kendisinden villa ve daire talep edildiğini öne sürdü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, aralarında İBB eski Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu şüpheliler hakkında yürüttüğü “suç örgütü kurma ve yönetme”, “rüşvet”, “irtikap”, “ihaleye fesat karıştırma” ve benzeri suçlara ilişkin soruşturma kapsamında Kameroğlu'nun beyanları dosyaya girdi.
“Ruhsat için villa istendi” iddiası
Kameroğlu, 2016 yılında Beylikdüzü Derviş Eroğlu Caddesi’nde bulunan ve bugün "Metro Home" adıyla bilinen projeye ait arsalar için imar başvurusunda bulunduğunu ancak uzun süre ruhsat alamadığını belirtti. Belediyede yapılan görüşmeler sırasında görevlilerin, dönemin Beylikdüzü Belediyesi’nde görevli olduğu belirtilen ve İmamoğlu İnşaat Şirketi’nin Genel Müdürü olan Tuncay Yılmaz ile görüşmesi gerektiğini söylediklerini aktardı. İfadesine göre Kameroğlu, bu süreçte Yılmaz'ın projeye ait ruhsatın verilmesi karşılığında, başka bir projesi olan "Pelican Hill Ihlamur Evleri"nden bir villa istendiğini belirtti. Villanın iç tasarımı, beyaz eşyaları, havuzu ve tüm donanımı ile yaklaşık 600 bin TL harcama yaptığını söyleyen Kameroğlu, villanın devrini daha sonra Ekrem İmamoğlu’na ait olduğu belirtilen SSB İnşaat’a yaptığını ifade etti.
“4 daire talep edildi” iddiası
Kameroğlu, “Metro Home” projesinin iskan sürecinde de benzer bir durumla karşılaştığını öne sürdü. Tuncay Yılmaz’ın kendisini bu kez şüpheli Necati Özkan’a yönlendirdiğini belirten iş insanı, Özkan ile protokol yapıldığını ve 4 daire karşılığında iskanın çıkarılacağının söylendiğini iddia etti. Kameroğlu’nun ifadesinde yer alan bilgilere göre, bu dairelerin devri 2021 ve 2022 yıllarında çeşitli kişi ve şirketler adına yapıldı. Daire satışları karşılığında şirket hesabına yatırılan yaklaşık 2 milyon TL’nin ise Özkan’a iade edildiği öne sürüldü. İfade kapsamında Kameroğlu, dönemin Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi ve İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in, Beylikdüzü Voleybol Takımı’na sponsorluk yapılması yönünde talepte bulunduğunu ve üç yıl boyunca yaklaşık 12 milyon TL harcama yaptığını beyan etti. Kameroğlu, bu meblağın 4 milyon TL’ye yakın kısmının elden teslim edildiğini ifade etti. Kameroğlu, Beylikdüzü’nde yapılan "Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Anaokulu"nun kendisi tarafından finanse edilmesine rağmen, kamuoyuna projenin belediye tarafından yapıldığı yönünde bilgi verildiğini ileri sürdü.
“40 dönümlük arazi belediyeye bırakıldı” ifadesi
“Metro Home” projesinin yapıldığı alanda, 40 dönümlük araziyi inşaat ruhsatı alınabilmesi için belediyeye devretmek zorunda kaldığını öne süren Kameroğlu, bu devir işleminin daha önce yapılmış terkler dışında yeniden talep edildiğini belirtti. Ruhsat alamama korkusuyla bu şartı kabul ettiğini dile getiren iş insanı, arazi değerinin güncel hesaplamalarla yaklaşık 35 bin dolar civarında olduğunu da ekledi. İfadesinde adı geçen bir diğer isim olan Adem Soytekin’in, dönemin belediyesiyle yakın ilişkileri bulunduğu ve bazı kaba inşaat işlerinin bu isme yönlendirildiği iddia edildi. Kameroğlu, proje sürecinde bazı dairelerin belirli kişilere “yarı fiyatına” verilmesi yönünde baskı gördüğünü öne sürdü. Kameroğlu, son olarak yaşanan süreçlerin ardından uzun süredir inşaat sektöründe aktif olmadığını ve Ekrem İmamoğlu’yla en son 2019 yılında bir açılış töreninde görüştüğünü belirtti.