Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris’in Çamlı Mahallesi’nde yerel halka yönelik ipek böcekçiliği eğitimi düzenleyerek, bölge halkının geleneksel tarım faaliyetlerini yeniden canlandırma amacı taşıyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından gerçekleştirilen eğitime, mahalle sakinleri ve Güç Birliği Kooperatifi Başkanı Fatih Öztürk ile Marmaris Kadın Girişimcileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sema Yörük de katıldı. Eğitimlerde, ipek böcekçiliği ve bu alandaki fırsatlar anlatıldı.

Ücretsiz olarak dağıtılıyor

Muğla genelinde hayata geçirilen İpek Böcekçiliği Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi kapsamında, Seydikemer ilçesi Çobanlar Mahallesi’nde 15 dekarlık arazide 3 bin 300 dut fidanı dikildi. Ayrıca, Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi ve Seydikemer ilçesi Çobanlar Mahallesi’ne 100 metrekarelik ipek böceği besleme çadırları desteği sağlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, projede kullanılacak dut fidanlarını Bahçeyaka Akıllı Tarım Çiftliği’nde üreterek, üreticilere ücretsiz dağıtmayı sürdürüyor.

Geniş alanlara yayılacak

Muğla Güç Birliği Kooperatifi Başkanı Fatih Öztürk, projeye olan ilginin arttığını belirterek, küçük adımlarla başlayan bu projenin ilerleyen yıllarda daha geniş bir alana yayılacağını ifade etti. Marmaris Kadın Girişimcileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sema Yörük ise, ipek böcekçiliğinin bölge için önemli bir alternatif gelir kaynağı olacağını vurguladı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a bu katkıları için teşekkür etti.

Kadim bir gelenek yaşatılacak

Çamlı Mahallesi Muhtarı Kenan Öztürk, köylerinde ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmayı hedeflediklerini ve mahallelerinin artık sadece çilek ile değil, ipek böcekçiliği ile de tanınmasını umut ettiklerini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nde görevli Ziraat Mühendisi Serkan Yılmaz ise, ipek böcekçiliğinin unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olduğunu belirterek, eğitimler ve ücretsiz dut fidanı desteğiyle bu üretim modelini yeniden hayata geçirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Çevre dostu bir üretim modeli

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ipek böcekçiliğinin, düşük maliyetle yüksek kazanç sağlayan çevre dostu bir üretim modeli olduğunu belirtti. Başkan Aras, bu projenin kadınların ekonomiye katılımını destekleyerek, onlara yeni gelir kaynakları oluşturacağını ve geleneksel tarım faaliyetlerini yeniden canlandırarak kırsal kalkınmaya katkı sağlayacağını vurguladı.

Muhabir: Canan Kaya