İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kültürpark’ta düzenlenen 5. İzmir Kitap Fuarı, edebiyatseverlere kapılarını açtı. Oyuncu ve yazar Ercan Kesal, fuarın ilk gününde hem yeni kitabı İsim Şehir Film Roman için imza verdi hem de düzenlenen söyleşide izleyicilerle edebiyat ve sinema üzerine kapsamlı bir sohbete imza attı.

Masumiyet Müzesi dizisi geliyor

İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Ercan Kesal, Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi romanından uyarlanan dizinin çekimlerinin tamamlandığını açıkladı. Dizide Füsun’un babası Tarık karakterini canlandırdığını belirten Kesal, çekimlerin İstanbul Balat’ta gerçekleştiğini, dizinin dönem işi olması nedeniyle yoğun emek harcandığını söyledi. Senaryosunu beğendiğini vurgulayan Kesal, dizinin uluslararası platformda yayınlanacağını ve 30’dan fazla dile çevrilmesinin planlandığını da paylaştı.

Bazı bölümler doğaçlama oldu

Söyleşi sırasında Bir Zamanlar Anadolu’da filmi de gündeme geldi. Filmin senaristi olan Kesal, unutulmaz “Muhtar” sahnesinin doğaçlama geliştiğini, bazı repliklerin ise sette yazıldığını aktardı. Özellikle “Et on numara” ve “Buna kokar derler” gibi repliklerin tamamen o an doğduğunu ifade etti. Soğuk çekim günlerinin arasında yakılan sobanın ve kavrulmuş kuzu etinin ekip için bir mola olduğunu anlatarak, çekim sürecinin zorluklarını ve keyfini izleyicilere aktardı.

İzmir'e aşık oldum

Eğitim hayatına dair soruları da yanıtlayan Kesal, İzmir’e duyduğu sevginin Hava Harp Okulu sınavları için geldiği yıllara dayandığını söyledi. 1975’teki ilk İzmir ziyaretini hayatının dönüm noktalarından biri olarak tanımlayan Kesal, pilot olma hayaliyle geldiği kentin, kendisinde büyük bir aşk duygusu bıraktığını dile getirdi.

Okumayan bir kişi yazamaz

Yazma sürecinin okuma alışkanlığıyla başladığını vurgulayan Ercan Kesal, yazarlığın yalnızca teknik değil aynı zamanda zihinsel bir özgürleşme süreci olduğunu belirtti. Yazmanın, gerçekliği yeniden icat etmek olduğunu kaydeden Kesal, klasik edebiyatın mirasını pervasızca harcamaktan çekinmemek gerektiğini söyledi. Çehov, Dostoyevski ve diğer büyük yazarların eserlerinin birer armağan olduğunu dile getiren Kesal, kendi edebi kimliğinde Avanos Halk Kütüphanesi’nin belirleyici rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Ünlü yazar ve şairler geliyor

18-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Kültürpark’ta gerçekleşen fuar, onur konukları Behiç Ak ve Wilhelm Schmid’in yanı sıra Ahmet Ümit, İlber Ortaylı, Sinan Meydan, Banu Avar, Zeynep Altıok ve daha birçok ismi ağırlıyor. Söyleşiler, imza günleri, sergiler ve müzayedelerle adeta bir edebiyat şölenine dönüşen fuarın ikinci ayağı ise 17-26 Ekim 2025 tarihlerinde yeniden Kültürpark’ta kitapseverlerle buluşacak.

Fuarın etkinlik takvimi

İzmir’in merkezinde yer alan, her yerden kolayca ulaşılabilir olan Kültürpark’ta festival havasında geçecek kitap fuarını on binlerce kitapseverin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarla ilgili katılımcı yayınevleri, etkinlik, söyleşi, imza günü takvimi, ulaşım ve daha fazla bilgi https://www.kitapizmir.com/ adresinde yer alıyor. İzmir Kitap Fuarı, 18-27 Nisan 2025 ve 17-26 Ekim 2025 tarihlerinde olmak üzere Kültürpark’ta iki kez düzenlenecek.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu