İzmir

İzmir organ bağışı konusunda ülke ortalamasının üzerinde

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı tarafından “Organ Nakli ve Kalp Destek Cihazları Paneli” düzenlendi. Panelde katılımcılar, organ nakli ve kalp destek cihazı uygulama sürecinde psikiyatrik konsultasyon desteği veren asistan hekimleri bilgilendirdi

Abone Ol

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Organ Nakli ve Kalp Destek Cihazları Paneli,” sağlık çalışanlarını ve uzmanları bir araya getirdi. EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Cahide Aydın Dersliği’nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü, EÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Nazlı Burcu Özbaran üstlendi.

Panelde, EÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ümit Kahraman, EÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Hemşire Sinem Aras, EÜ Kalp Destek Cihazı ve Kalp Nakil Polikliniği Koordinatörü Hemşire Derya Kayıhan, organ nakli ve kalp destek cihazları konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Hayat kurtarıcı çözüm

Dr. Öğretim Üyesi Ümit Kahraman, “Son Dönem Kalp Yetersizliğinde Ventriküler Destek Cihazları” başlıklı sunumunda, kalp yetmezliğinde ventriküler destek cihazlarının hayat kurtarıcı bir çözüm olduğunu vurguladı. Dr. Kahraman, çocuklarda konjestif kalp hastalıklarının, kalp yetmezliği nedenlerinin başında geldiğini, ancak yeterli donör bulunmamasının, hastaların nakil sürecinde destek cihazlarına yönlendirilmesine neden olduğunu söyledi. Dr. Kahraman, bu cihazların, hastaların yaşam kalitesini artırmak için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çocuklar için birçok fırsat

EÜ Kalp Destek Cihazı ve Kalp Nakil Polikliniği Koordinatörü Hemşire Derya Kayıhan, klinik deneyimlerini aktararak, 1998 yılından bu yana 300 kalp nakli gerçekleştirdiklerini, bunlardan 34’ünün çocuk hastalara uygulandığını belirtti. Kayıhan, geçmişte büyük ve ağır cihazlar kullanılırken artık çocuklar için taşınabilir, günlük yaşama uyumlu cihazların geliştirilmiş durumda olduğunu dile getirdi. Kayıhan, bu cihazların, çocukların okula gitmesine ve normal bir yaşam sürmesine imkan tanıdığını söyledi.

32 bin hasta nakil bekliyor

EÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Hemşire Sinem Aras ise organ naklinin sadece tıbbi değil, etik ve sosyolojik boyutlarıyla da ele alınması gerektiğini ifade etti. Aras, Türkiye’de organ nakli bekleyen yaklaşık 32 bin hastanın olduğunu, ancak bu ihtiyacın sadece yüzde 18’inin karşılanabildiğini aktardı. Aras, İzmir'in, organ bağışı konusunda Türkiye genelinin üzerinde bir başarı sergilediğini, ancak yine de yetersiz olduğunu belirtti.

Her zaman daha iyi konumda

Organ bağışı konusunda toplumsal farkındalığın önemine dikkat çeken Aras, kadavra donör oranında Avrupa’da oldukça gerilerde olduğunu, ancak İzmir'in, organ bağışında Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu dile getirdi. Aras, bu başarıyı daha da artırmak için toplumsal bilinci geliştirmek gerektiğini vurguladı.

Etkinliğin sonunda panelistler, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak organ nakli ve kalp destek cihazları konusundaki merakları giderdi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }