Ege Denizi'nde, Santorini Adası ve çevresindeki bölgedeki deprem hareketliliği 28 Ocak 2025'ten itibaren devam ediyor. Depremler, Santorini'nin yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış gösterirken, derinlikleri 5 kilometre ile 25 kilometre arasında değişiyor. AFAD verilerine göre, 3 büyüklüğündeki depremlerin sayısı 1000'e yaklaşıyor. Şu ana kadar kaydedilen en büyük deprem ise 5.2 büyüklüğünde oldu.

AFAD ve Bilim İnsanlarından Oluşan Kurul Kuruldu

Sismik aktivitenin yoğunlaşmasının ardından AFAD, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanlarıyla bir kurul oluşturdu. Bu kurul, gelişmeleri sürekli olarak takip ediyor. AFAD tarafından oluşturulan kurulu, İzmir'de 1-2 gün içinde bir durum değerlendirmesi yapmak için bir araya gelmesi bekleniyor. Toplantının 12 Şubat Çarşamba ya da 13 Şubat Perşembe günü yapılması öngörülüyor.

70 Kişilik Takviye Ekip İzmir'de Görevlendirildi

AFAD, olası acil durumlara müdahale etmek için İzmir'e çeşitli illerden 70 kişilik takviye ekibi gönderdi. Ayrıca, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde kurulan mobil siren sistemleri, yalnızca tsunami uyarısı vermek için değil, deprem ve diğer acil durumlarda halkı uyarmak amacıyla da kullanılacak.

Izmirde Deprem Alarmi Afadi Harekete Gecirdi 70 Kisilik Ekip Yonlendirildi-1

Geçmişteki Depremler ve Tsunami Riski

İzmir, 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremi yaşamıştı. Bu deprem sonrası deniz suları çekilmiş ve ardından Sığacık ile Akarca mahallelerinde su baskınları yaşanmıştı. Ayrıca, Kaleiçi'ne kadar gelen deniz suyu, araç ve dükkanlara zarar vermiş, kıyıdaki tekneler de hasar görmüştü. Bu olayda 87 yaşındaki Fatma Laike Erçetin boğularak hayatını kaybetmişti.

Santorini Adası'ndaki Sismik Aktivite

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı ve Sismik Tehlike Merkezi Başkanı Doç. Dr. Aybige Akıncı, Santorini Adası'ndaki sarsıntıların, Amargos fayı üzerinde meydana geldiğini ve geçmişte 1956 yılında 7.4 büyüklüğünde bir deprem üreten bu fayda devam eden bir aktivite yaşandığını belirtti. Akıncı, bölgedeki depremlerin bir "deprem fırtınası" olarak tanımlandığını ifade etti.

Ege'deki Depremlerin Tektonik Kökeni

Aynı zamanda, Ege Denizi'ndeki sismik aktivitenin, Afrika'nın kuzeye doğru hareket etmesinin bir sonucu olarak oluşan bir tektonik olay olduğunu belirten Akıncı, "Bu hareketlenme, Helenik yay olarak adlandırılan bir yapıyı meydana getiriyor. Bu yay, deniz altındaki yanardağları tetikleyen bir dalma-batma zonu oluşturuyor," dedi. Akıncı, Ege'deki deprem fırtınasının Amargos fayını tetikleyip tetiklemeyeceğinin ise tahmin edilemeyeceğini sözlerine ekledi. 

Kaynak: Cumhuriyet