İzmir’de seyyar çiçek satışı yapan çiçekçiler, kendilerine korunaklı bir tezgah alanı verilmediği için zor şartlarda satış yaptıklarını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Tunç Soyer’in başkanlık döneminde seyyar çiçekçiler için çatısı olan çiçek tezgahları verilmesine dair hazırlanan proje kapsamında yaklaşık 85 adet çiçek standının kurulduğunu belirten İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, Başkan Cemil Tugay’ın döneminin başlamasından bu yana projenin devam ettirilmediğini söyledi. 

Kazım Kışş-1

“İstihdam sağlanacaktı”

Kötü standartlardaki tezgahlarda çiçek satışı yapıldığını vurgulayan Kış, bu durumun İzmir’i görsel olarak kötü etkilediğini belirtti. Seyyar çiçekçilerin de iyi koşullarda çalışmasını ve odaya bağlı şekilde satış yapmaları gerektiğini kaydeden Kış, “Tunç Soyer döneminde seyyar çiçekçiler için tezgah alanları oluşturulması projesini görüştük ve yaklaşık 85 adet tezgah alanı çiçekçilere verildi. Ancak ardından hiçbir takip ve denetim yapılmadı. Tezgahlar vatandaşların geçişini engelleyecek yerlere koyuldu. Hala da kötü kovaların içerisine koyulan çiçekler satılmaya devam ediyor. Bu görüntü İzmir’e yakışmıyor. Bu projenin bir diğer amacı ise istihdam sağlamaktı, çünkü ekonomik olarak zor durumda olan ailelerden bir kişiye bu tezgahlar verilerek çiçekçilik yapmaları sağlanacak ve aileler evlerine ekmek götürebilecekti. Eş, dost, akraba kim varsa bu stantlar onlara verildi. Maalesef ki, verilen ilk tezgahların ardından projede hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Yani verilen sözler tutulmadı” dedi.

Evren Laçin (1)

“Çiçekçi sayısı artıyor”

Tunç Soyer döneminde çiçekçilere verilecek stantlarla ilgili proje yapıldığını ve 1’inci etap stantların verildiğini kaydeden İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin ise, projenin 2’nci etabının yapılmadığını söyledi. Henüz Başkan Cemil tugay ile bir görüşme sağlayamadıklarını vurgulayan Laçin, “Projenin ilk etabı tamamlandı, ancak ikinci etabı verilmedi. Bizim taleplerimiz devam ediyor. Stant alan satıcılarımız yıllardır bu işi yapan kişiler ancak daha çok eksik var. Ekonomik olarak zorlandığımız bu dönemde zaten her geçen gün vatandaş seyyar satıcı olmak zorunda kalıyor. Hal böyle olunca seyyar olarak çiçek satışı yapan vatandaşlarımızın sayısı da gün geçtikçe artıyor. Yaşadıkları sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu. 

Hüseyin Çelik

“30 yıldır aynı yerdeyim”

İzmir’in Alsancak mevkiinde 30 yıldır ailesiyle birlikte çalıştığını söyleyen Hüseyin Çelik, dışarıda ve zor şartlarda çalıştıklarını kaydetti. Kendilerinin İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası’na kayıtları bulunduğunu ve vergilerini düzenli olarak ödediklerini belirten Çelik, “Biz 30 yıldır burada bu işi yapıyoruz. Vergi veriyoruz, odamıza kayıtlıyız. Tezgahımı her sabah yeniden taze çiçeklerle düzenliyor, her akşam da çiçeklerimi arabama yükleyip götürüyorum. Ancak tezgahımın hali ortada. Oradan buradan toplanan masalar ve tezgahlarla ayakta duruyorum. Burada benim gibi satış yapan birçok arkadaşım da böyle. Tunç Soyer zamanında, odamız ile birlikte bir anlaşmaya varılmış ve bu tezgahların tek tip olacağı yönünde bilgi verilmişti. Ancak maalesef hiçbir şey yapılmadı. Gerek çiçeklerimizi gerekse bizleri soğuktan koruyacak bir tezgah alanımız yok. Bu tezgahların görüntüsünün de hiç hoş olmadığının farkındayız. Ancak elimizden bir şey gelmiyor. Yeni tezgahlar alıp koysak Zabıta gelip uygun bulmadığını kaldırtıyor. Çiçekleri muhafaza etmek için önceleri bir dolabım vardı, uygun bulunmadı ve kaldırıldı. Zor şartlarda çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: Dilek Çakır Durak