Karşıyaka Belediyesi, girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve yenilikçi projelere ilham vermek amacıyla kurduğu Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde bir yıl boyunca çeşitli başarılar elde etti. Merkez, 2024 yılı faaliyet raporunu değerlendirirken, 2025 yılı için yeni hedefler belirledi. Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, merkezde gerçekleştirilen çalışmaların önemine dikkat çekerek, ilçenin girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Yarınlar, bugünden inşa ediliyor

Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde yapılan buluşmada, Başkan Yıldız Ünsal, girişimcilere ve genç projelere verilen desteğin ilçenin geleceği için büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Başkan Ünsal, Kolektif Girişimcilik Merkezi'nin, Karşıyaka’nın girişimcilik ekosistemini güçlendiren, yenilikçi projelere ilham veren bir yapı taşı olduğunu belirterek, bu merkezin, genç girişimcilere, yenilikçi fikirlere ve sosyal girişimlere sunduğu imkanlarla daha fazla girişimciye ilham vereceğini söyledi. Karşıyaka'nın yarınına bugünden yatırım yaptıklarını kaydeden Başkan Ünsal, bu süreçte emeği geçen tüm profesyonellere, akademisyenlere ve ekibe teşekkür etti.

Birçok alanda destek

Kolektif Girişimcilik Merkezi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile iş birliği yaparak, ‘Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler’ teması altında pek çok yenilikçi projeye ev sahipliği yapıyor. Merkez, erken aşama girişimlere ücretsiz hizmetler sunarak iş fikri olan girişimcilere ortak çalışma ofisinden mentor buluşmalarına, finansmana erişim programlarından şirketleşme desteğine kadar pek çok alanda destek sağlıyor. 2024 eylül itibarıyla, girişimcilerin şirketleşme süreçlerini hızlandırmaları amacıyla faaliyet adresi desteği de sunulmaya başlandı. Girişimciler artık Kolektif Girişimcilik Merkezi’ni, şirketlerinin adresi olarak gösterebiliyorlar.

46 aday girişimci başvurusu 

Merkeze, 2024 yılı boyunca 46 girişimci başvurusu yapıldı ve 35'i değerlendirme sürecine alındı. Bu süreç sonunda, 18 girişim ve 52 girişimci, iş fikirlerini geliştirme fırsatı buldu. Merkezde sağlanan finansman desteği sayesinde, birkaç girişim yatırım almaya hak kazandı. Skymod Teknoloji, Motto Games, Vessel X, Woxis Fitness, Swatchloop gibi girişimler, Ar-Ge desteklerinden uluslararası ödüllere kadar birçok başarıya imza attılar. Ayrıca, üç girişim, marka, patent ve faydalı model başvurularını başarıyla tamamladı.

Çok sayıda faaliyete imza atıldı

Kolektif Girişimcilik Merkezi, yenilikçi projelerin korunması ve ticarileşmesi adına önemli adımlar attı. İki girişim, Karşıyaka’dan çıkan ve teknoparklarda yerini alarak, sektördeki yerini güçlendirdi. Merkezde ayrıca, girişimcilik eğitimleri, hackathon ve ideathon organizasyonları gibi etkinliklerle girişimcilik kültürü yaygınlaştırıldı.

Muhabir: Canan Kaya