Osmaniye'de kazı çalışmalarına devam edilen Kastabala Antik Kenti'nde, bölgenin en eski tapınağının kalıntıları keşfedildi. Peki, Kastabala Antik Kenti nerede? Kastabala'nın anlamı nedir? Kastabala kaç yıllık? Konuya yönelik detaylar için haberi okumaya devam ediniz.
Kastabala Antik Kenti nerede?
Osmaniye'nin 12 kilometre kuzeyinde, Cevdetiye Beldesi-Karatepe Müzesi yolu üzerinde yer alan Kastabala Antik Kenti, tarihi ve arkeolojik değerleriyle dikkat çekiyor. Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köyleri arasındaki bu antik kent, Ceyhan Nehri'nin yakınında ve küçük bir ovaya hakim bir konumda bulunuyor.
Osmaniye'nin güneyinde yer alan ve tarihi önemiyle dikkat çeken Kastabala Antik Kenti'nde, yapılan kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi iş birliğinde yürütülen Geleceğe Miras Projesi kapsamında devam eden kazılar, kentin tarihi dokusuna ışık tutuyor. Son olarak, Arkaik Dönem’e ait bir tapınağın kalıntılarının yanı sıra, daha eski dönemlere tarihlenen Açık Hava Kaya Kült Alanı da ortaya çıkarıldı.
Keşif, Türkiye’deki 2023 yılı önemli arkeolojik buluşları arasında üçüncü sırada, Avrupa'da ise altıncı sırada yer aldı. 2024 yılı kazılarında ise, milattan önce 540 yılına tarihlenen Arkaik Dönem tapınağının kazısına devam ediliyor.
Kazıların bir diğer önemli bulgusu, tapınağın hemen yanında yer alan Açık Hava Kaya Kült Alanı oldu. Bu alanda, bir kült heykelinin oturacağı kaide ile iki yuvarlak planlı sarnıç bulundu. Sarnıçların, dini törenlerin gerçekleştirildiği alanlar olarak kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca, bu kayalık alanın daha sonra taş kesim alanı olarak kullanıldığı ve burada kesilen taşların Arkaik Dönem tapınağının inşasında kullanıldığı ifade ediliyor.
Kastabala kaç yıllık?
Kastabala, Kilikya Bölgesi'nde yer almakta olup, bölgeden elde edilen yüzey buluntuları, kentin tarihinin İÖ 2'nci binyıl ile Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzandığını gösteriyor. Ancak, Kastabala'nın tarihine dair araştırmalar, özellikle İÖ 1'inci binyıl ile Roma İmparatorluk dönemleri arasında henüz tam anlamıyla derinlemesine yapılmış değil.
2009 yılında başlatılan ve hâlâ devam eden kazı çalışmalarından elde edilen buluntular, Kastabala'nın tarihine dair önemli yeni veriler sunuyor. Geç Neolitik-Erken Kalkolitik dönemde, İÖ 5'inci yüzyıldan İS 15'inci yüzyıla kadar çeşitli dönemlere ait buluntular keşfedildi. Bu buluntular, bölgedeki arkeolojik eksikliklerin tamamlanmasına yardımcı olmakta ve Kastabala'nın tarihi hakkında daha önce bilinmeyen bilgileri gün yüzüne çıkarmaktadır. Kazı çalışmalarında, Ceyhan Nehri'nin güneyi ile Karatepe ve Kırmıtlı Kuş Cenneti arasında uzanan verimli ova boyunca genişleyen antik kentin sınırları ortaya çıkmıştır.