İzmir Büyükşehir Belediyesi, evsel katı atık toplama ve bertaraf hizmetleri için uygulanan ücretlerde bu yıl önemli bir artış gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl 21,50 TL olan konut içi katı atık bedeli, bu yıl yüzde 84,88 oranında artarak 39,75 TL'ye yükseldi. Evsel katı atık toplama ve bertaraf hizmetleri için alınan ücretlerdeki bu yüksek artışın özellikle esnafın gider kaleminde oldukça büyük bir yük oluşturduğunu kaydeden İzmir esnafı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin evsel katı atık bedellerinden toplanan ücretleri ilçe belediyelerine aktararak, borçların ödenmesine kaynak oluşturduğunu savundu. 

Kati Atik Zammi Esnafi Isyan Ettirdi (7)

“İndirim de yok”

Dükkanların metrekarelerine göre encümen kararıyla ödenecek evsel katı atık bedelinin belirlendiğini belirten İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, bu ücretlerin Katı Atık Bertaraf Tesisi Yönetmeliği’ne uygun şekilde belirlendiğini kaydetti. Özellikle Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediyelerin ekonomik olarak zor durumda olması neticesinde bu ücretlerin yüksek belirlendiğini vurgulayan Kırdı, “Su faturası ile birlikte ibraz edilen evsel katı atık bedelleri, dükkanların metrekarelerine göre encümen kararıyla belirleniyor. Tabi belediyeler ekonomik olarak zor durumda olduklarından dolayı yüksek bedellerle esnaf üzerinden bu ücretleri tahsil ediyorlar. Bununla ilgili ücretler Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yönetmeliği’ne dayanarak belirleniyor. Eski dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, su ücretleriyle ilgili kahvehaneler, lokantalar, hamamlar, fırınlar gibi suyu çok fazla kullanan esnafa yüzde 50 iskontolu fiyattan suyu veriyordu. Şimdi o da rafa kalktı ve katı atık bedellerinde de yüksek zamlar yaptılar” dedi.

Kati Atik Zammi Esnafi Isyan Ettirdi (2)

1500 TL çöp ücreti

Artan ücretleri esnafın karşılamakta zorlandığını vurgulayan Kırdı, “80 TL su faturası gelen bir kişiyi, 350 TL de katı atık bedeli ödemek zorunda bırakıyorlar veyahut 900 TL su kullanan esnafa 1500 TL katı atık su bedeli ödemek zorunda bırakıyorlar. Bu paralar Büyükşehir tarafından alınarak ilçe belediyelerine aktarılıyor. Bunun çözümü ancak şu olabilir; evlerde katı atık bedelleriyle ilgili sabit bir ücret ödenmeli. Sabit fiyat olursa belki bu kadar zorlanılmaz. Veya hükümetimiz Katı Atık Bertaraf Tesisleri Yönetmeliği’nde değişiklik yaptığı takdirde, belediyeler bu ücretleri alamazlar. Bu ücretlerden en çok zararı esnaf görüyor ancak herkes kazancının peşinde. Kimse geri adım atmıyor” diye konuştu.

Kati Atik Zammi Esnafi Isyan Ettirdi (9)

“Atık bedeli alınmadı”

2024 yılı için önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in müjdelediği üzere Kemeraltı esnafından evsel katı atık bedeli alınmadığını hatırlatan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin ise, 2025 yılı için kat kat farklı bedeller istendiğini kaydetti. 2024 yılında gerek esnafın pandemiden yeni çıkması gerekse bitmesi geciken altyapı çalışmaları nedeniyle mağdur olan Kemeraltı esnafının yükünü hafifletmek amacıyla böyle bir uygulama yapıldığının altını çizen Girgin, “Odalar yükselen bu katı atık bedelleriyle ilgili çalışma başlattı. İlerleyen süreçte sonucu göreceğiz. Ancak en çok restoran ve kahvehanelerde katı atık bedelinin yüksek olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kati Atik Zammi Esnafi Isyan Ettirdi (4)

“Evde ayrıştırma yapılacak”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Güzelbahçe Belediyesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette açıkladığı, atık ayrıştırma uygulaması üzerinde duran Girgin, “Cemil Başkan evlerde atıkların ayrıştırılacağına dair yeni bir uygulamanın başlayacağını söylemişti. Umarım böyle bir uygulama başladığında sokaklarda da bu ayrıştırılmış atıkların atılacağı veya toplanacağı merkezler kurulur. Bu konu daha önce bu kadar konuşulmuyordu, şu anda gündemi oldukça meşgul ediyor, neden? Çünkü daha önce esnaf kazanıyordu, şimdi ise esnaf kazandığını maliyete veriyor. Dolayısıyla atılan her adımın esnafa nasıl bir geri dönüşü olacaksa ona göre gündem oluyor” diye konuştu. 

Kaynak: Dilek Çakır Durak