Türkiye, kitle imha silahlarının finansmanıyla mücadelede kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle duyurulan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 2025-2029 Strateji Belgesi, bu alandaki denetim ve önlemleri daha da sıkılaştırmayı amaçlıyor. Yeni dönemde, ilgili kurumların eşgüdüm içinde hareket etmesi bekleniyor.

Kitle İmha Silahlarına Karşı Mücadelede Yeni Dönem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, kitle imha silahlarının yalnızca devletler değil, terör örgütleri ve yasa dışı gruplar tarafından da kullanılabileceğine dikkat çekildi. Bu tehdidin giderek artan bir risk unsuru oluşturduğunun altı çizilerek, etkin bir mücadelenin zorunlu olduğu vurgulandı.

Finansman Kaynaklarının Kesilmesi Hayati Öneme Sahip

Genelgede, kitle imha silahlarının yayılmasını önlemede en kritik adımlardan birinin, bu faaliyetlerin finansmanını sağlayan kaynakların engellenmesi olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin bu alanda 1970’lerden bu yana birçok uluslararası sözleşmeye taraf olduğu belirtilerek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan yaptırım kararlarına, uluslararası hukukun bir gereği olarak uyum sağlanmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin, suç gelirlerinin aklanması, terörizmin ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesine ilişkin standartlar geliştiren Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından belirlenen ilkelere de bağlı kaldığı vurgulandı.

Yeni Strateji Belgesi Yolda

Açıklamada, ulusal ve uluslararası düzeyde koordinasyonun artırılması ve iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla 27 Aralık 2020 tarihli ve 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun’un yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Bu kapsamda kurulan Denetim ve İş Birliği Komisyonu’nun FATF tavsiyeleri doğrultusunda çalışmalar yürüttüğü bildirildi.

Genelgede ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonunda hazırlanan "Türkiye'de Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı ile Mücadelede Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi (2025-2029)"un MASAK’ın resmi internet sitesinde yayımlanacağı ifade edildi.

Kamu Kurumlarına Çağrı

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, belirlenen strateji doğrultusunda üzerlerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmeleri gerektiği vurgulandı. Stratejinin başarısının, kurumlar arası iş birliği ve kararlı uygulamalarla mümkün olacağına dikkat çekildi.

Kaynak: DHA