2024/25 sezonunda iklimsel koşulların etkisiyle artış gösteren aflatoksin ve okratoksin oranları, kuru incir ihracatını sekteye uğrattı. Avrupa Birliği ülkelerinde ürünlerin imha edilmesiyle başlayan süreç, ihracatçıların girişimiyle Türkiye’ye iadeye dönüştü. Ancak bu kez de yurtiçinde ürün kabulünde bürokratik engeller baş gösterdi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, özellikle İzmir ve Ankara’da yapılan görüşmelere rağmen çözüm üretilmediğini ifade ederek, tüm tarafları İncir Çalıştayı’nda bir araya gelmeye çağırdı.
Fransa’ya ihracatta yüzde 4 artış
İncirde yaşanan teknik sıkıntılara rağmen, ihracatçılar Avrupa pazarında çabalarını sürdürdü. Başkan Işık, Fransa’ya yapılan ihracatta yüzde 4’lük artış yakalandığını belirtti. Bu başarıda üreticiden tüccara, ihracatçıdan çengelliğe kadar zincirin tüm halkalarının payı olduğunu vurguladı.
Kuru kayısıda Avrupa Birliği’nin kükürt oranını 2 bin ppm’den bin 500 ppm’e düşürme yönünde hazırlık içinde olduğunu belirten Işık, bu sınırlamanın sektöre olumsuz etkilerini önlemek için bilimsel raporlar ve bakanlık desteğiyle AB yetkilileriyle temas kurduklarını söyledi.
"Başarılı bir yıl geçirdik"
2024’te fuarlar, URGE ve Turquality projelerini birleştirerek etkili tanıtım gerçekleştiren Ege İhracatçıları, Türkiye’nin kuru meyve ihracatını yüzde 15,5 artırarak 1 milyar 856 milyon dolara ulaştırdı. Ege Bölgesi bu pastadan 1 milyar 100 milyon dolarla en büyük payı aldı.
ABD pazarında “Turkish Tastes” Turquality projesiyle 6. yıla giren Birlik, Nevada Üniversitesi ve Amerika Aşçılar Federasyonu iş birliğiyle kuru meyveleri geniş kitlelere tanıttı. Bu tanıtım atağı sayesinde ABD’ye yapılan Türk gıda ürünleri ihracatı 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara çıktı. Japonya ve Çin’de yürütülen tanıtım çalışmaları da Avrupa’ya olan bağımlılığı azalttı.
55 milyon 500 binlik bütçe onaylandı
Kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıda ihracatın sürdürülebilirliği için teknik kurullar kuruldu. Borsalar, odalar, üniversiteler ve bakanlık birimleriyle yürütülen ortak çalışmalarla sektörün yapısal sorunlarına çözüm üretilmesi hedefleniyor.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak belirlendi. Önümüzdeki yıl için de sektörün sürdürülebilirliği ve ihracatın artırılması hedefi doğrultusunda iş programı onaylandı.