Mart ve Nisan aylarında yaşanan don felaketi sonrasında harekete geçen Manisa Büyükşehir Belediyesi, zarar gören küçük üreticilere destek olmak için kapsamlı bir hibe programı başlattı. Belediye, 15 dekar ve altı üretim alanına sahip çiftçilere sıvı yaprak ve toprak gübresi desteği verecek.
Başvurular dijital sistem üzerinden
Üreticiler başvurularını, “Manisa İçin Tarım” mobil uygulaması ya da belediyenin internet sitesi üzerinden yapabilecek. Başvurular, 30 Nisan 2025 mesai bitimine kadar kabul edilecek. Hibe desteği; Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Gölmarmara, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Şehzadeler, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerindeki zarardan etkilenen üreticileri kapsayacak.
Üreticilerin her zaman yanında
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, üreticilerin emeğinin, doğal afetlerle boşa çıkmaması için destek verdiklerini belirtti. Başkan Zeyrek, dijital sistemler sayesinde erken uyarılarla üreticileri bilgilendirmeye devam edeceklerini ve tarımsal üretimi güçlendirmek için tüm imkanları seferber ettiklerini vurguladı.
Bağlarda ve meyve bahçelerinde etkili oldu
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu’nun liderliğindeki saha çalışmaları sonrası hazırlanan rapora göre; özellikle çukur bölgelerdeki bağlar ve meyve bahçeleri ciddi zarar gördü. Prof. Dr. Kurucu, üreticilere bitkilerin hızlıca desteklenmesi ve toprak sağlığının korunması için sıvı gübre kullanımını önerdi.
Başvuru şartları
Destekten yararlanacak üreticilerin TARSİM sigortası bulunmaması ve İlçe Hasar Tespit Komisyonu raporuna sahip olmaları gerekiyor. Hibe desteğinin amacı dışında kullanılması halinde ise geri ödeme şartı getirildi. Başvuruların ardından sonuçlar ve bilgilendirmeler anlık olarak çiftçilerin cihazlarına gönderilecek.
Başvuruda istenilen belgeler
Zirai Don Afeti Hibe Desteği’nde bulunacak üreticilerden; Güncel ÇKS veya Çiftçi Belgesi, başvuru yapılan bağ alanlarında Tarım Sigortası (TARSİM) olmadığına dair belge, başvuru yapılan bağ alanlarının Tapu Kayıt Belgesi, başvuru yapılan bağ alanları için İlçe Hasar Tespit Komisyonu Raporları veya Hasar Tespit Tutanakları, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri'nden istenecek.