İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan eylem süreci, ekonomik boykota evrildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıkladığı markaların boykot edilmesi çağrısının ardından bir de 2 Nisan Çarşamba günü vatandaşlara, “2 Nisan’da 1 TL bile harcamıyoruz” diyerek bir günlük geniş kapsamlı bir boykot başlatıldı. Türkiye'de ekonomik sıkıntılar karşısında muhalefetin tüketicilere yönelik dikkat çeken bu boykot çağrısının asıl amacı ise ekonomik baskıyı artırarak hükümeti zorlamak ve fiyat artışlarına karşı tepki göstermek.

“Esnaf da toplumdan”

Yaklaşık 15 gündür devam eden eylemlerin ardından muhalefetin yaptığı boykot çağrısı nedeniyle büyük markalar üzerinde bir risk oluşurken, aynı risk küçük esnaf için de endişe yarattı. Kimi esnaf alışverişin düşmesiyle ekonomik olarak zarara uğranacağını belirtirken, kimi esnaf ise boykota destek vererek 2 Nisan’da dükkanlarını açmama kararı aldı. Esnafın da toplumdan ayrı bir kesim olmadığını ve aynı ekonomik sıkıntıları onların da çektiğini belirten Kemeraltı Hayat Platformu Sözcüsü Cem Ceylan, Kemeraltı’nda çalışan bazı esnafın dükkanlarını açmayarak boykota destek verdiğini kaydetti. Ceylan, “Kemeraltı’nda bazı esnaf boykota gönüllü olarak katılarak işletmelerini açmadılar. Dolayısıyla bu boykot elbette esnafı etkileyecek ancak esnaf da bu boykottan muaf değil. Esnaf da daralan ekonomik koşullardan etkileniyor. Dolayısıyla bu bir günlük boykotun ileriye yönelik olarak esnafa fayda sağlayacağı kanaatindeyim” dedi.

Cem Ceylan 2

“Avantaja dönüşür” 

Kemeraltı’nın gastronomi konusunda oldukça geliştiğini ve burada yüzlerce gıda işi yapan esnaf olduğunu vurgulayan Ceylan, “Boykot için açıklanan birkaç marka var ama burada asıl anlaşılması gereken küçük esnafın tercih edilmesi ve mümkünse nakit alışveriş yapılması, amaca asıl ulaştıracak yöntemdir. Kemeraltı yıllardır AVM’ler nedeniyle büyük bir sıkıntı içerisinde. AVM’ler nedeniyle Kemeraltı’ndaki alışveriş sirkülasyonu bir düşüşteydi. Dolayısıyla bundan sonra yapılması gereken daha çok küçük esnaftan ve nakit alışveriş yapılmasıdır. Bu boykot bir günlük olsa da geniş çaplı olarak aslında aksine küçük esnaf için bir avantaj olacaktır” ifadelerini kullandı. 

“Yerli ve milli olan esnaf”

Kemeraltı esnafının zincir markadan ziyade kendi marka değerini üreten bir yer olduğunu söyleyen Ceylan, “Kemerlatı’ndaki esnaf tatlıcısıyla, söğüşçüsüyle ve diğer ürünleriyle kendi değerini ortaya çıkaran bir yer. Her esnafın kendine özgü bir marka değerini oluşturduğu bir yer. Dolayısıyla yerli ve milli olan asıl burasıdır. Biz bugüne kadar konuştuğumuz her yerde bu anlamda kamusal olarak bir destek alınmadığı için Kemeraltı’nın dezavantajlı durumda olduğunu söyledik. Bu zorlukların sebebi kamudan alınmayan hizmetler. Eğer şimdi bununla alakalı bir farkındalık yaratırsa bu esnafın avantajına olacaktır” diye konuştu.

Doğan Kılıç Lokantacılar Ve Gazinocular Odası Başkanı-2

“Dükkanları kapatır gideriz”

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, Ramazan Ayı’nın lokantacı esnafı için oldukça zor geçtiğini ve birçok esnafın dükkanını kapatmak zorunda kaldığını vurgulayarak, yapılacak boykotun esnafı daha zor bir duruma sokabileceğini söyledi. Kılıç, “Esnafın durumu zaten uzun zamandır kötü. Ramazan Ayı’nda da birçok lokantacı esnafı dükkanını kapattı. Bunun etkilerini ilerleyen aylarda göreceğiz. Bir de üzerine esnafa da boykot uygulanırsa o zaman tüm lokantalar kapatıp gider. Eğer biz boykot yaptığımızda ülke ekonomisi düzelecekse elbette boykot edelim ancak esnafın da boykot edilmesi tüm ekonomiyi zora sokar” dedi.

Kaynak: Dilek Çakır Durak