İzmir’in, moda denilince akla ilk gelen yerlerden biri ve tekstilin ve gelinlik sektörünün kalbi olan Mimar Kemalettin Moda Merkezi, son dönemde ekonomide yaşanan çalkantılar nedeniyle zor günlerden geçiyor. Uzun yıllardır gelinlik, abiye giyim ve tekstil üretiminin kalbi olan ve vatandaşların da uğrak noktası haline gelen moda merkezi, maliyetlerdeki artış ve alım gücündeki düşüş ile birlikte kan kaybediyor. Özellikle dükkanların kiralarında önlenemeyen artış ile birlikte birçok atölye ve mağazanın kapandığını belirten İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mustafa Güvenli, “Mimar Kemalettin eski yoğunluğunu kaybetti” dedi.

“Atölyeler bomboş”

Vatandaşların ekonomik olarak alım gücünün düşmesi nedeniyle eski kıyafetlerini terzilere götürerek yırtıklarını diktirdiğini veya yama yaptırdığını kaydeden Güvenli, son dönemde küçük dükkanlarında çalışan terzilerin atölyelerde çalışanlara göre çok daha yoğun olduğunu belirtti. İzmir’de birçok tekstil atölyesinin kapandığını veya maliyeti azaltmak adına işçi çıkardığını vurgulayan Güvenli, “Atölyelerde iş yok, işçi maliyetleri yüksek. Şimdi bir de iş güvenliğini zorunlu hale getirdiler. İnsanlar yanında bir kişi bile çalıştırsa çıkarıyor. Esnafın durumu hiç iyi değil, atölyeler bomboş kaldı” dedi.

Mustafa Güvenli

“Firmalar dışarı kaçtı”

İzmir’de tekstil işi yapan bütün esnafın kan ağladığını söyleyen Güvenli, “Her gün esnafı geziyorum. Akşama kadar 20-30 kişiyi geziyorum, işinden memnun olan bir kişi bile yok. Önceleri cayır cayır çalışan atölyeler şimdi bomboş. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bugün yeni düzenlemeyle bir elektrik faturasını ödemek mümkün mü? SSK primleri arttı. Kiralar aldı başını gitti. Esnaf batıyor yani. Geçen ay 40 tane kapandığını beyan eden atölye sahibi geldi bana. Terziler yine bir nebze, ufak tefek işler yaptıkları için, vatandaşlar illa ki işi olduğunda terziye gidiyor. Ancak vatandaşın alım gücü öyle bir düştü ki, insanlar gelinlik almıyor, gidiyor kiralıyor. Özel günleri için kıyafet almıyor evinde ne varsa onu giyiyor. Terziler ufak çaplı işlerden kazanmaya devam edebiliyor. Ancak atölye toptan işler yapıyor, tişört dikiyorlar, penye dikiyorlar, mont dikiyorlar, kaban dikiyorlar. Büyük firmalar üretimleri Mısır’a kaydırdığı için atölyelerde iş yok artık. Fason üretim için Mısır’a giden, Bangladeş’e giden firma sayısı çok. Neden? Çünkü maliyetleri düşük, teşvikler var. Bizde öyle bir şey yok ki. Maliyetler adeta sırtımıza bindi inmiyor” ifadelerini kullandı.  

“Kapatan kapatana”

Mimar Kemalettin Moda Merkezi’nin İzmir’de modanın kalbi olduğunu, ancak buranın da yavaş yavaş eski ilgisini ve yoğunluğunu kaybettiğini vurgulayan Güvenli, “Şu anda Mimar Kemalettin’de belki 50 tane devren satılık yer var. Ben orada bir esnafım. Eskiden bir yer kiralanacaksa gizli gizli verilirdi. Şimdi istemediğin kadar yer var. Kapatan kapatana, devreden devredene. Çünkü maliyetler yüksek, alım gücü düşük. Bu yılki fuar da iyi geçmedi. İnsanlar ürün almıyor, esnaf da satamıyor. İnsanlar artık 40-50 bin TL’ye gelinlik almıyor, gidip çok daha ucuza kiralıyor. Mimar Kemalettin’in o eski devri kapanıyor. Örneğin; adam 25 bin TL kira ödüyor. Yer sahibi geliyor, ‘Buranın kirası 80 bin TL’ diyor. Buna devletin bir şey yapması lazım. Bu artışların da bir sınırı olmalı. Aksi halde artık esnaf diye bir şey kalmayacak” diye konuştu.

Kaynak: Dilek Çakır Durak