Yerel

Muğla'da üreticilere toprak analiz desteği veriliyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen toprak analizleri, üretimle ilgili sorunları çözmeyi ve toprak, bitki, su kaynaklarının sürdürülebilirliğini korumayı hedefliyor. Bu kapsamda, hem çiftçilere rehberlik ediliyor hem de ürünlerin kalitesi artırılıyor

Abone Ol

Muğla Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin topraklarını daha verimli kullanmalarını sağlamak amacıyla başlattığı analiz çalışmalarıyla, tarımsal üretimle ilgili sorunları çözmeyi ve sürdürülebilir kaynak kullanımını hedefliyor. Bu doğrultuda, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle kurulan laboratuvar, yerel üreticilere önemli bir destek sunuyor.

18 bin 700 analiz yapıldı

Muğla Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı, kurulduğu günden bu yana toplam 18 bin 700 analiz gerçekleştirdi. Bunlar arasında 12 bin 340 toprak, 5 bin 584 bitki, 696 su ve 79 organik gübre analizi yer alıyor. Laboratuvar, 65 farklı bitkiye yönelik gübreleme programları hazırlayarak, analiz raporlarında detaylı bilgileri sunuyor. Böylece üreticiler, hangi gübreyi, ne kadar ve hangi zaman diliminde kullanacaklarını öğrenerek daha yüksek verim elde ediyor.

Muğla Verimlilik Haritası

Laboratuvara getirilen örneklerde tarımsal sulama suyu için 12 parametre, bitkilerde 13 parametre ve toprakta 15 parametre analiz ediliyor. Analiz sonuçlarına göre, üreticilere uygun gübreleme raporları veriliyor. Ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Muğla Verimlilik Haritası sayesinde, üreticiler toprak analiz sonuçlarını anlık olarak takip edebiliyor. Toprağını laboratuvara getiren üreticiler, hangi bitkiyi ekmeleri gerektiğine karar verebiliyor.

Bilinçli üretim

Zeytin üreticisi Atilla Karataş, zeytin verimliliğini artırmak için Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin toprak analizi hizmetinden yararlandıklarını belirterek, bu analizin, bilinçli üretim için çok önemli olduğunu, ağaçların ihtiyaçlarını belirleyerek daha verimli ürünler elde edebildiklerini ifade etti.

Verimlilik için önemli

Laboratuvarın sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Nureddin Öner, üreticilerin toprak analizi yaptırmasının, verimlilik açısından büyük önem taşıdığını aktararak, aldıkları toprak örnekleriyle elementleri ölçtüklerini ve hangi gübrelerin ne zaman kullanılması gerektiğini belirlediklerini dile getirdi.

Bilimsel alanda destek

Mustafa Kırdal, laboratuvarın, Türkiye’nin 53 şehrinden ve iki ülkeden (Kıbrıs ve Kazakistan) toprak, bitki ve sulama suyu analizi için örnekler aldığını belirterek, laboratuvarın, 2015 yılından bu yana yaklaşık 18 bin 700 analize ev sahipliği yaptığını, doktora ve yüksek lisans öğrencilerine de bilimsel destek verdiklerini söyledi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }