Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dar gelirli vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak amacıyla 81 ilin valiliklerine sosyal konut yapılabilecek arazilerin belirlenmesi için genelge gönderdi. Bakan Murat Kurum’un imzasıyla yayımlanan genelgede, öncelikli olarak Hazine veya belediye mülkiyetinde bulunan yeterli büyüklükteki taşınmazların tespit edilmesi istendi.
TOKİ Sosyal Konut Projelerini Yürütecek
Genelgede, Anayasa’da yer alan “konut hakkı” hükmüne vurgu yapılarak, devletin şehirlerin özelliklerini ve çevresel faktörleri gözeterek konut ihtiyacını karşılayacak tedbirler alması gerektiği belirtildi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) koordinasyonunda, ülke genelinde sosyal konut projeleri hayata geçirilecek.
Projeler kapsamında nüfusu 10 bin ve daha az olan ilçelerde en az 100 konut, 10 binden fazla olan ilçelerde ise en az 500 konut yapılması planlanıyor.
Arazi Seçiminde Önemli Kriterler
Valiliklerden konut yapılacak arazilerin belirlenmesi için şu kriterlere dikkat etmeleri istendi:
- 100 konut için imarlı olarak yaklaşık 10 bin metrekare, imarsız olarak 20 bin metrekare büyüklüğünde alan gerektiği ifade edildi.
- Arazi yapısı, eğim ve yerleşime uygunluk durumuna göre bu alanların büyüklüğünün değişebileceği vurgulandı.
- Altyapı ve ulaşım olanaklarına yakın, konut yapımına uygun bölgeler tercih edilecek.
- Tarım, orman, sulama ve sit bölgeleri gibi korunması gereken alanlar değerlendirme dışı bırakılacak.
- İmar planı bulunan bölgeler tercih edilirken, planı olmayan alanlar için de ilgili haritalar ve jeolojik etüt raporları istenecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bugüne kadar TOKİ aracılığıyla 1 milyon 481 bin sosyal konut ve 47 bin 905 sosyal donatı inşa etti. Türkiye genelinde 5 milyon dar gelirli vatandaş, depreme dayanıklı modern yaşam alanlarına kavuştu.
Şu an 81 ilde 312 bin sosyal konutun inşası devam ediyor. Yeni sosyal konut projelerinin ise en kısa sürede belirlenen arazilerde hayata geçirilmesi planlanıyor.