23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un büyük bir depreme doğru hızla yaklaştığını belirtti. Görür, bu depremin, Marmara Denizi’nde beklenen büyük felaketin habercisi olduğunu ifade ederken, İzmir, Dersim ve Hakkâri gibi iller için de uyarılarda bulundu.

7,5 Büyüklüğünde Deprem Bekleniyor

Prof. Dr. Naci Görür, Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda, Marmara bölgesinde, Kumburgaz Fayı ve Adalar Fayı’nın kırılması halinde meydana gelecek depremin büyüklüğünün 7,2 ile 7,5 arasında olacağını belirtti. Bu tür büyük bir depremi beklediklerini vurgulayan Görür, “23 Nisan’daki 6,2’lik deprem, Kumburgaz Fayı’nın batı ucunda yaşandı ve bu olay, daha büyük bir depremin habercisi. Bu kırılma, büyük bir zorlanma yaratacak ve Adalar Fayı’nı da tetikleyecek” şeklinde konuştu.

İstanbul Hazırlıksız, 25 Yıldır Aynı Durumda

İstanbul’un depreme karşı hazırlıklı olmadığını sert bir şekilde eleştiren Görür, son 25 yılda şehirde ciddi bir hazırlık yapılmadığını söyledi: “İstanbul hala depreme hazırlıklı değil. Ne halk ne de yöneticiler, gerçek anlamda bir deprem dirençli şehir oluşturmayı başarabildi. Kentsel dönüşüm, durumu sadece geçici olarak idare etmekten öteye gitmedi."

Reklam Tartışmalarına Yanıt: “İftiradan İbaret”

Son dönemde bazı iddialara konu olan reklam filmi hakkında açıklama yapan Görür, bu tür suçlamaların asılsız olduğunu belirtti: "Bu reklam filmi falan değil, şantiye ziyaretimde çekilmiş bir video. Bazı kötü niyetli insanların amacı, bu ziyaretlerimizi değişik şekillerde yorumlayıp, bizi kötülemek. Bunların nereden geldiği de belli aslında. “İstanbul’da deprem olacak” dediğim için yapıyorlar. Asıl ‘İstanbul’da deprem olmayacak’ diyenler, bu kadar insanın can güvenliğini hiçe saydıkları için büyük vebal altındalar, günah işliyorlar. Bu kadar insanın sebebi olacaklar."

Elazığ’daki 4.9’luk Depremin Ardından Açıklama

Görür, Elazığ Sivrice’de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak da bölge halkına rahat olmaları gerektiğini söyledi: "O bölge, 6 Şubat depremleri ile çok yüklendi zaten, enerji transferi çok fazla. Bu etki ile kırıldı. Dolayısıyla daha da büyüyebileceği bir durum yok, rahat olun."

Deprem Tehdit Altındaki Bölgeler: İzmir’den Hakkâri’ye

Görür, Türkiye’nin farklı bölgelerinde büyük depremler beklediklerini ifade etti ve özellikle dikkat edilmesi gereken yerleri sıraladı: "İzmir en tehlikeli yerlerden biri, endişeliyim. 15-16 tane canlı fay var, İzmir yarımadası tamamen bu faylarla kesilmiş durumda ve bunlardan herhangi birinin ne zaman, nasıl deprem üreteceğini yeterince bilmiyoruz. Çünkü mikro bölgeleme çalışmaları yapılmamış, paleosismolojik çalışmaları henüz tamamlanmamış durumda. Dolayısıyla bu bölgedeki çalışmalar ivedilikle tamamlanmalı ve her şeyden öte İzmir’in günün birinde büyük bir depreme muhatap olacağı ön görüsü ile bugünden “deprem dirençli kent” haline getirilmelidir.

İkinci olarak; Tunceli, Yedisu fayının olduğu yer, Bingöl-Karlıova-Erzincan arası, Bingöl-Göynük arası, Doğu Anadolu Fayı üzerindeki tehlikeli yerler. Bindirme kuşağı boyunca Hakkâri ve çevrisindeki illere de dikkat etmekte fayda var."

Kaynak: Hürriyet