İzmir

Narlıdere Belediyesi'nden Kadın ve Siyaset Paneli: “Eşit temsiliyet” vurgusu

Narlıdere Belediyesi, Türkiye’de kadınlara siyasi haklarının verilmesinin 90’ıncı yılında Kadın ve Siyaset Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Kadınların siyasette daha fazla yer alabilmesini sağlayacak düzenlemeler ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen politikaların değerlendirildiği panelde, eşit temsiliyetin önemine dikkat çekildi

Abone Ol

Narlıdere Belediyesi, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 90. yılında anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kadın ve Siyaset Paneli’nde, siyasette kadınların temsiliyetini artırmaya yönelik düzenlemeler ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen politikalar masaya yatırıldı. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, Belediye Meclis Üyeleri Meltem Sönmez ve Gülten Anıl Deviren ile Narlı Mahallesi Muhtarı Neval Emir konuşmacı olarak yer aldı.

Eşitlik sağlanamadı

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Moderatör Avukat Ferda Demirbaş, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı 1934 yılından bu yana Türkiye’de kadınların siyasette yeterince temsil edilemediğini belirtti. Kadın hakları konusunda elde edilen kazanımların geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, kadınların siyasete katılımını artıracak somut adımların hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Laik, demokratik, bilimsel eğitim

Konuşmasında, Türk kadınının tarihsel kazanımlarına vurgu yapan 22. Dönem İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, laik, bilimsel ve demokratik eğitimin eşitliğin sağlanmasında temel olduğuna işaret etti. Miçooğulları, siyasette ve toplumsal hayatta eşit temsiliyetin ancak özgür ve bilinçli bireylerle mümkün olduğunu ifade etti.

Ekonomik temsiliyet önemli

Narlıdere Belediye Meclis Üyesi Gülten Anıl Deviren ise, kadınların ekonomik bağımsızlıklarının siyasi hayatta var olabilmeleri için önemli bir etken olduğunu söyledi. Deviren, kadınların ekonomik ve siyasi alandaki temsilini artıracak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Eril dil sorunu

Bir diğer Meclis Üyesi Meltem Sönmez ise kadınların siyasete katılımını engelleyen toplumsal normlara ve eril dile dikkat çekti. Kadınların siyasi yaşamda daha aktif rol almasının toplumsal kalkınma için kritik olduğunu ifade ederek, bu alandaki mücadelenin bireysel değil toplumsal olması gerektiğini vurguladı.

2 bin 150 kadın muhtar

Kadınların yerel yönetimlerdeki düşük temsiliyet oranlarına dikkat çeken Narlı Mahallesi Muhtarı Neval Emir, Türkiye genelinde yalnızca 2 bin 150 kadın muhtar bulunduğunu belirtti. Kadınların karar alma mekanizmalarındaki temsiliyetinin artırılmasının önemine işaret eden Emir, bu alanda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Narlıdere Belediyesi Pakize Ateş Kadın Danışma Merkezi tarafından düzenlenen panel, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinlik, sanatçı Derya Eroğlu’nun müzik dinletisiyle sona erdi.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }