Basketbolun en prestijli liglerinden biri olan NBA'de, her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yetenekli oyuncular, büyük bir heyecana sahne olan bir süreçle takımlara katılıyor. Peki, NBA Draft dönemi nedir? Basketbolda Draft ne demek?

NBA Draft dönemi nedir?

NBA Seçmeleri (Draft), NBA takımlarının belirli kurallar çerçevesinde oyuncu seçtikleri bir sistemdir. NBA seçmelerine katılabilmek için oyuncuların bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Seçmelerin yapıldığı günde en az 19 yaşında olmak zorunludur. Genellikle NCAA liginde mücadele eden kolej oyuncuları tercih edilir. Kolej takımında dört sezon oynamış ve mezun olmuş oyuncular otomatik olarak seçmelere katılabilir, ancak bu bir zorunluluk değildir. 19 yaşını doldurmuş oyuncular, dört yıl beklemek zorunda kalmadan diledikleri sezondan sonra seçmelere katılmak istediklerini duyurabilirler. Ayrıca son yıllarda, özellikle yabancı liglerden de birçok genç oyuncu seçilmeye başlanmıştır. Yabancı oyuncular 22 yaşına girdikleri yıl otomatik olarak seçmelere katılabilir, ancak seçmelere daha önce de girebilirler. Seçme sistemi, NBA'in bugünkü yapısına ve takımlar arasındaki dengeyi sağlamaya katkıda bulunmuştur.

Geçmişte, liseyi yeni bitiren oyuncular 18 yaşına geldiklerinde seçmelere katılabiliyordu. Ancak 2006 yılından itibaren bu yaş sınırı bir yıl arttırıldı ve liseyi bitiren oyuncular bir yıl daha beklemek zorunda kaldılar. Çoğu oyuncu bu süreyi NCAA'de geçirirken, bazı oyuncular da denizaşırı liglere gidip profesyonel kariyer yapmayı tercih etti.

Yetenekli ve potansiyelli oyuncular sezon boyunca gözlemciler tarafından takip edilir. Ayrıca yaz liglerinde de bu oyuncular denenir. Seçmeler, sezonun bitiminden hemen sonra Haziran ayında yapılır. Seçim günü geldiğinde, takımların hangi oyuncuları seçeceği büyük oranda bellidir.

İlk sıralarda genellikle büyük yıldız adayları seçilse de bu oyuncuların yıldız olacağı kesin değildir. Örneğin, 1998 yılında Los Angeles Clippers tarafından birinci sıradan seçilen Michael Olowokandi, beklenen performansı gösteremeyip takasta kullanıldı. Ancak 1984 yılında Chicago Bulls tarafından 3. sıradan seçilen Michael Jordan, ligin en önemli oyuncusu olmayı başararak takımına 6 şampiyonluk kazandırmıştır.

Seçme Sistemi: NBA seçmeleri iki aşamadan oluşur. İlk aşama, bir önceki sezon play-off'a giremeyen 14 takımın katıldığı aşamadır. Bu aşamada takımlar, önceki sezonun sıralamasına göre NBA Lottery adı verilen bir çekilişe katılır ve çıkan sonuca göre oyuncu seçimi yapılır. Çekilişte, normal sezonda en kötü galibiyet yüzdesine sahip takımların yüksek sıralarda seçilme ihtimali daha fazladır.

2019 yılından itibaren, her sıralamanın kazananı olma şansı şu şekilde hesaplanır:

  • İlk üç sıradaki takımların her birinin %14 ihtimali
  • Dördüncü sıranın %12.5
  • Beşinci sıranın %10.5
  • Altıncı sıranın %9.0
  • Yedinci sıranın %7.5
  • Sekizinci sıranın %6.0

Diğer sıraların ise daha düşük ihtimalleri vardır.

İlk 14 oyuncu seçildikten sonra, geri kalan 16 oyuncu ise play-off takımlarından seçilir. Burada sıralama, normal sezon galibiyet-mağlubiyet oranına göre belirlenir. Bu aşamada önemli olan, şampiyon olmanın değil, galibiyet yüzdesinin yüksek olmasıdır.

İlk turda oyuncular seçildikten sonra ikinci tur başlar ve sıralama yine aynıdır. Ancak, takımlar oyuncu takasları ya da transferler aracılığıyla draft sıralarını değiştirebilirler. Bu durumda, takımlar oyuncu karşılığında draft haklarını takas edebilirler. Örneğin, Vince Carter, Golden State Warriors tarafından seçildikten sonra takasla Toronto Raptors'a gitmiştir. NBA seçmeleri, genç oyuncuları takımlara kazandırmak için önemli bir sistemdir.

Kaynak: Haber Merkezi