Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından İstanbul başta olmak üzere birçok ‘proje okulu’na yeni atamalar yapıldı. Yapılan atamalar nedeniyle okullardaki çok sayıda öğretmen başka okullara görevlendirildi. MEB verilerine göre şu anda 2 bin 300 okul ‘proje okul’ statüsünde bulunurken, bu okullarda yaklaşık 79 bin 286 öğretmen ve 5 binin üzerinde yönetici görev yapıyordu. MEB’in "2025 yılı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme" sonuçlarına göre 20 binden fazla öğretmen görev süresi uzatılmadığı için ‘norm fazlası’ olarak gösterilerek, kadro dışı bırakıldı. Öğretmenlerin başka okullara tercih yapmaya zorlanıldığı belirtilirken, öğrenciler, mezunlar ve veliler ise öğretmenlere sahip çıkmak için eylemlere başladı. 

“Öğrencileri etkiler”

Öğretmenlere uygulanan bu keyfi görevden alınma uygulamasının sadece öğretmenlerin değil öğrencilerin de geleceğiyle oynanmak olduğunu kaydeden Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Osman Gazi Oktay, “Öğretmenlerin huzur içerisinde görev yapamadığı bir ortamda sonuç öğrencilere yansıyacaktır. Ülkemizin geleceği olan öğrencilerimiz bundan olumsuz yönde etkilenmiş olacaktır. Öğretmenlerin memnuniyeti sağlanmalıdır. Zaten mevcut ekonomik durum nedeniyle insanca yaşayabilecekleri ücreti alamıyorlar, alamadıkları halde bir de sürgünle onların hem ulaşım hem yemek masraflarını artırmak olumlu şeyler değil” ifadelerini kullandı.

Osman Gazi Oktay-2

“Nitelikli atama yapılmalı”

Genellikle uzak okullara atamalar yapıldığını hatırlatan Oktay, “Yapılan bu başka okula görevlendirme uygulamasında genelde çok daha uzak okullara görevlendirmeler yapılıyor. Bu uygulama ile de oluşturulan okul türüne Eğitim-Bir-Sen’in üyelerini yerleştirmişlerdi, onlara dokunulmadı ancak Eğitim Sen’e ve Eğitim İş’e üye öğretmen arkadaşlarımızı bir nevi sürgün ettiler. Bu kurumların siyasete alet edilmemesi lazım, biz bunların sıkıntılarını 12 Eylül öncesinde de yaşadık. Birçok insana sağcı, solcu denilerek zor günle yaşatıldı. O günlere dönülmemesi lazım. Bir ülkede adalete olan inanç azalırsa o ülkede huzur olamaz, aynı şekilde bu kurumların hepsiyle de oynanmış durumda. Türkiye’nin geleceği için çok hoş olmayan yapılanmalar bunlar. Bu durumların siyaset dışına çıkarılması ve nitelik aranarak atama yapılması doğrudur. Siyasi iktidara yakınlığı bilinen kişilerden değil de liyakata dayanarak nitelikli öğretmenlerin ataması yapılmalıdır. Bu yapılırsa Türkiye’nin geleceği o oranda aydınlanır” dedi.

İzmir’den 60 öğretmen

İzmir’in köklü okullarından biri olan İzmir Atatürk Lisesi öğretmenleri de bu atamalardan nasibini aldı. Yaklaşık 60 öğretmen bir gecede norm fazlası olarak ilan edildi ve başka okullara gönderilmek üzere kadrodan çıkarıldı. Eğitim sendikaları atamalarda muhalif öğretmenlerin başka okullara gönderildiğini kaydederken, eğitim emekçilerinin verilen karara karşı dava açmaya hazırlandıkları vurgulandı. İzmir Atatürk Lisesi öğretmenlerinin görevlerinden alınmasına tepki gösteren veliler, uygulamaya karşı geçtiğimiz günlerde kamuoyuna seslenmişti. Veliler, uygulamanın gençlerin geleceğiyle oynanan bir uygulama olduğunun altını çizerek, kararın keyfi bir uygulama olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Dilek Çakır Durak