İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen İzmir Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUp İzmir) projesi, kentte düşük karbon salınımı, erişilebilirlik ve uygun maliyetli hareketliliği önceleyen ulaşım vizyonuyla şekillendi. Projenin kapanış toplantısında, ulaşımdan sorumlu üst düzey yetkililer ve uzmanlar bir araya gelerek, kentte hayata geçirilecek projeleri tanıttı, stratejik hedefleri değerlendirdi.
6,92 kilometrelik yeni bir güzergah
İZULAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Alver, İzmir’in ulaşım altyapısını dönüştürecek projeleri tanıttı. Elektrikli ulaşım alanında 14,74 kilometrelik Bostanlı İskele–Zübeyde Hanım Mahallesi güzergahında dinamik şarjlı taşıma projesi planlanırken, Narlıdere ve Güzelbahçe arasında da toplam 75 kilometreyi bulan benzer sistemler devreye alınacak. Bisiklet yollarının genişletilmesine yönelik projeler de dikkat çekti. 105 kilometrelik mevcut ağın üzerine 6,92 kilometre daha eklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Şemikler İZBAN-Peynircioğlu Deresi bağlantısı, Bilim Müzesi yaya-bisiklet köprüsü ve Çeşme Dalyan bisiklet yolu projeleri öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Yaya öncelikli yollar
Yaya dostu şehir hedefi doğrultusunda Karşıyaka Yalı Mahallesi ve Buca Vali Rahmi Bey Mahallesi’nde yaya öncelikli sokaklar oluşturulması planlanıyor. Bu bölgelerde araç trafiğini sınırlandıran ve yayaların öncelikli olduğu güvenli alanlar tasarlanacak.
"Plan Belgesinden Eyleme" paneli
SKUp İzmir’in kapanış etkinliğinde düzenlenen “SKUp’lar Aracılığıyla Kentlerimizi Dönüştürmek: Plan Belgesinden Eyleme” başlıklı panelde ise ulaşımın geleceği çok yönlü ele alındı. Prof. Dr. Ela Babalık’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde AB Türkiye Delegasyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcileri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım, strateji ve planlama birimlerinden yöneticiler projeye dair değerlendirmelerini paylaştı.
Büyükşehir olarak hepsinin farkındayız
Sunumunda ulaşımı insan bedeninin damar sistemine benzeten Prof. Dr. Yalçın Alver, planların uygulanabilirliğinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Alver, uzun yıllara dayanan tecrübesiyle, planlama kadar hayata geçirme becerisinin de kent ulaşımı açısından kritik olduğunu vurguladı.
Kimler katıldı?
Panele; AB Türkiye Delegasyonu Ekip Koordinatörü Dr. Göktuğ Kara, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı Sözleşme Yöneticisi Kubilay Atlay, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Dr. Özgür Yalçınkaya, ESHOT Genel Müdürlüğü Ulaşım Planlama Dairesi Başkanı Dr. Hakan Uzun, İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürü Emre Uysal, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Erdal Gürlek, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürü Aslıhan Tekin katıldı.