Güncel

Su Ürünleri İhracatında Tarihi Hedef: 2 Milyar Dolar

Türkiye'nin su ürünleri sektörü, 2024 yılına güçlü bir performansla veda etmeye hazırlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, sektörde bu yıl ihracat hedefinin 2 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Türkyılmaz, su ürünleri üretiminin gelecek yıl 625 bin tona çıkacağını belirterek, balıkçılık filosunun uluslararası sularda da etkinliğini artırdığına dikkat çekti

Abone Ol

Türkiye'nin su ürünleri sektörü, 2024 yılını 2 milyar dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, 2025 hedeflerini değerlendirirken, gelecek yıl su ürünleri üretiminin 625 bin tona ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Türkyılmaz, Türkiye'nin güçlü bir balıkçılık filosuna sahip olduğunu vurgulayarak, “Devasa bir balıkçılık filomuz var. Avladığımız ürünler, miktarlarına bakacak olursak dünya genelinde ciddi sıralamaya sahip. Diğer taraftan da balıkçı filomuzdaki uygun gemilerimiz, dünyanın dört bir tarafında avcılık yapmaya devam ediyor. Diğer ülkelerin karasularında veya diğer ülkelerin münhasır ekonomik bölgelerinde de Türk balıkçı gemileri avcılık yapmaya başladı,” dedi.

Üretim Planlamasında Yeni Dönem

Bakanlığın bu yıl başlattığı üretim planlaması kapsamında hamsi başta olmak üzere 7 tür için düzenlemeler yapıldığını aktaran Türkyılmaz, sezon başında bol miktarda avlanan palamudun, son yılların en yüksek avcılık rakamlarına ulaştığını ifade etti. Bu sezon yaklaşık 45 bin ton palamut avlandığını belirten Türkyılmaz, av sezonunun şu anda hamsiyle devam ettiğini dile getirdi.

“Şimdi hamsi avcılığına yoğunlaşmaya başlandı. Hamsinin biyolojik özellikleri gereği denizin biraz soğuması gerekiyor. Hamsi avcılığında da artış devam ediyor şu anda. Bu sene palamut bol olduğu için hamside yüksek bir rakam beklemiyoruz,” diyen Türkyılmaz, kontrol mekanizmalarının daha etkin hale getirildiğini kaydetti.

Kota Uygulamaları ve İhracat Hedefleri

Türkyılmaz, hamsi avcılığından ticaretine kadar sıkı bir kontrol sistemi uygulandığını ve kota uygulamasının ilerleyen yıllarda daha da sağlamlaşacağını belirtti. Bu yıl yetiştiricilikten elde edilen 575 bin tonluk üretimin, gelecek yıl 625 bin tona çıkmasının planlandığını ifade eden Türkyılmaz, “Geçmiş yıllardan daha farklı bir kontrol mekanizmasını uygulamaya başladık. Hamsinin avcılığından ticaretinin yapılacağı son noktaya kadar çok ciddi kontrol mekanizması hayata geçirildi. Hamside bu yıl başlayan kota uygulaması, ilerleyen yıllarda daha da oturacak. Bu sene 575 bin ton olan yetiştiricilikten elde ettiğimiz üretim miktarının gelecek yıl 625 bin tona çıkmasını bekliyoruz. Geçen yıl 1,7 milyar dolar olan ihracatımızın bu yılı 2 milyar dolarla kapatmasını bekliyoruz. 2 milyar doların altında bir ihracat beklemiyoruz,” dedi.

Su ürünleri sektöründe ihracat artışının sürmesiyle, Türkiye’nin global pazarda daha güçlü bir konuma ulaşması hedefleniyor.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }