Türkiye su ürünleri sektörü, 2024 yılında ihracatını 1 milyar 679 milyon dolardan 2 milyar 19 milyon dolara taşıyarak tarihi bir başarı elde etti. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2000 yılında yalnızca 10 ülkeye 59 milyon dolarlık ihracat yapılırken, 2024 sonunda bu rakamın 91 ülkeye çıktığını belirtti. 2025 için 2 buçuk milyar dolarlık ihracat hedefi koyan sektör, üretim ve ihracatta modern tesis yatırımları sayesinde büyük mesafe kat etti.

Levrek zirvedeki yerini korudu

Levrek, 570 milyon dolarla su ürünleri ihracatında liderliğini sürdürdü. İngiltere, İtalya ve Hollanda en çok levrek ihracatı yapılan ülkeler oldu. Çipura ise yüzde 22’lik artışla 508 milyon dolarlık ihracata ulaşarak ikinci sırada yer aldı. Çipura ihracatında İtalya ilk sırada yer alırken, onu Yunanistan ve Hollanda takip etti.

Somon ve orkinos ihracatı arttı

Türk somonu ihracatı yüzde 31 artarak 497 milyon dolara ulaştı. Rusya Federasyonu, 356 milyon dolarlık alımla Türk somonunun en büyük pazarı oldu. Orkinos ihracatı ise yüzde 153 artışla 51 milyon dolardan 129 milyon dolara çıktı. Japonya, 99 milyon dolarlık orkinos talebiyle başı çekerken, Güney Kore 29 milyon dolarlık ithalat yaptı.

Almanya ilk sırada

Alabalık ihracatı 117 milyon dolar olurken, kaya levreği ihracatından 25,5 milyon dolar elde edildi. Almanya, 52 milyon dolarla alabalık ithalatında ilk sırada yer aldı. Toplam su ürünleri ihracatındaki çeşitlilik, sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağladı.

Üretim 1 milyon 8 bin tona ulaştı

Türkiye'nin su ürünleri üretimi 1 milyon 8 bin tona ulaşırken, yetiştiricilikle elde edilen ürünlerin payı yüzde 55 oldu. Başkan Kızıltan, 8 milyonluk Norveç'in su ürünleri ihracatından 13 milyar dolar döviz elde ettiğini ve Türkiye’nin de bu rakamlara ulaşabilecek potansiyeli barındırdığını vurguladı.

Muhabir: İPEK KIRCA