Ev hanımlarının yıllardır süregelen geleneklerinden biri olan altın günleri, yerini temizlik gününe bırakıyor. Her hafta bir kişinin evinde toplanarak yapılan çay-kahve sohbetleri ve ikramlar, artık süpürgeler, bezler ve temizlik kovalarıyla yer değiştiriyor. Kadınlar bir araya gelip ev temizliği yapıyor, böylece hem iş yükü hafifliyor hem de yardımlaşma ruhu canlanıyor. Artık kadınlar, toplanıp çay-kahve eşliğinde sohbet etmek yerine, birbirlerinin evlerini temizlemek için bir araya geliyor. Bütün komşular bir araya gelip temizlik yapacakları ev sahibinin evine gelirken birer temizlik malzemesi getiriyor. Hem ev işlerini daha hızlı halleden hem de sosyalleşen kadınlar, bu yeni trend sayesinde dayanışma içinde daha verimli vakit geçirdiklerini söylüyor. 
Özellikle artan temizlikçi fiyatları ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle popülerleşen temizlik günü, kısa sürede pek çok ev hanımının hayatına girmiş durumda. Temizlik Günü etkinliği, sadece ev işlerini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda artan temizlikçi fiyatları ve ekonomik zorluklarla mücadele eden kadınlar için bir dayanışma modeli oluşturuyor. İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği Başkanı Nesibe Gencer, bu yeni trendin, ev hanımlarını ekonomik yükten kurtarırken sosyal bağları da güçlendirdiğini vurguluyor.

Nesibe Gençer (3)

Temizlik ücretleri arttı

Son yıllarda hayat pahalılığı nedeniyle birçok ailenin temizlikçi tutamaz hale geldiğini belirten Gencer, “Kadınlar pahalılığa karşı ev ekonomileri düzenlemek amacıyla altın günleri yapmakta. Banka kubbelerinin faiz politikalarına karşı bu ev ekonomileri düzenlemek amacıyla tasarruf araçlarından birini oluşturuyor. Şimdi de ev köleliği olarak nitelendirebileceğimiz ev temizliği ve evin işlerini kendilerine eğlenceli hale getirmek için aynı zamanda yardımcı para vermek yerine tasarruf sağlama yolunu tercih ediyorlar. Aslında kadınlar üretim ve tüketim kooperatifleri aracılığıyla bu işlerini organize edebilirler. Üretim ve tüketim kooperatiflerinin oluşturulması bu anlamıyla önemlidir. Üretim kooperatifleri toplumsal kurumlarla işbirliği yaparak köyde, şehirde küçük üretmenleri en modern teknik ve yöntemlerle donatarak güçlendirebilir. Toplumsal hayatın kolaylaşmasını sağlayabilir. Bu ebetteki var olan ekonomik sisteminde değişmesini zorunlu kılar. Bu arada bu kadınların yaptığı bazen magazinleştiriliyor ancak gerçek şu ki Cumhur İttifakı ülkemizi işsizlik ve pahalılık cehennemine çevirdi” ifadelerini kullandı.

‘Temizlikçi tutmak lüks’

Temizlik gününün özellikle ev ekonomisini dengelemeye çalışan kadınlar için büyük bir avantaj sunduğunu belirten Gencer, “Şu an temizlikçi ücretleri, günlük ortalama 1500-2000 TL civarında. Haftalık veya aylık düzenli temizlikçi tutmak ise orta ve dar gelirli aileler için ciddi bir lüks haline geldi. Kadınlar mecburen ya kendi başlarına çalışıyor ya da alternatif yollar arıyor. Temizlik günü, bu noktada hem iş gücünü paylaşarak ekonomik bir çözüm sunuyor, hem de kadınları yalnızlıktan kurtarıyor” dedi.

‘Yenileri gelebilir’

Kadınların bir araya gelerek temizlik işlerini imece usulü yapmasının, ekonomik krizle mücadelede sadece bir başlangıç olduğunu söyleyen Gencer, “Bu hareketin daha da büyümesi gerekiyor. Bu sistem sadece temizlikle sınırlı kalmamalı. Kadınlar bir araya gelerek yemek günleri, el emeği üretim atölyeleri veya ortak alışveriş organizasyonları da düzenleyebilir. Böylece sadece ev işleri değil, genel olarak yaşam maliyetleri de azaltılabilir. Ekonomik kriz ve işsizlikle mücadelede kadınların birlikteliği her zamankinden daha önemli. Kadınlar olarak birbirimize destek oldukça, zorlukların üstesinden gelmek daha kolay olacak. Bu trend uzun vadede daha geniş bir harekete dönüşebilir. Temizlik Günü, sadece bir ev işi organizasyonu değil, aynı zamanda kadınların ekonomik krizle başa çıkmak için geliştirdiği yeni bir dayanışma modeli haline gelmiş durumda” ifadelerini kullandı. 

‘Psikolojik açıdan rahatlıyorlar’ 

Temizlik Günü’nün psikolojik açıdan da kadınlara büyük katkı sağladığını vurgulayan Gencer, “Kadınların en büyük sorunlarından biri yalnızlık ve günlük rutinlerin getirdiği yorgunluk. Temizlik sırasında bir araya gelen kadınlar hem fiziksel olarak hareket ediyor hem de stres atıyorlar. Sohbet edip dertleşirken bir yandan da camlar siliniyor, halılar süpürülüyor, mutfak toparlanıyor. Bu sadece evleri değil, aynı zamanda kadınların psikolojisini de olumlu etkileyen bir süreç. Günün sonunda hep birlikte oturup çay içmek bile çok daha anlamlı hale geliyor” diye konuştu.

Kaynak: Filiz Erol