Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2025 yılının ilk Bölgesel İhracat Buluşması’nı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ev sahipliğinde düzenledi. Program kapsamında Pınar Et, Aliağa Socar Türkiye Tesisleri ve İzmir Demir Çelik A.Ş. gibi önemli ihracat firmaları ziyaret edildi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin liderliğinde gerçekleştirilen ziyaretlerde, ihracat hedefleri ve finansman çözümleri ele alındı.

Enflasyonla kur paralel hareket etmeli

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2025 yılı için belirlenen 280 milyar dolarlık ihracat hedefine dikkat çekerek, enflasyonla kurun paralel hareket etmesi gerektiğini vurguladı. 2024 yılında yaşanan maliyet artışlarının sektördeki rekabetçiliği zayıflattığını ifade eden Gültepe, sanayi ve ihracatın sürdürülebilirliğini sağlamak için hızlı ve etkili politikaların devreye alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk Eximbank ve Türk Ticaret Bankası aracılığıyla ihracatçılara yönelik finansman desteklerinin artırılacağını söyledi.

Bölgesel asgari ücret tartışılmalı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2024’te finansmana erişim zorlukları, maliyet artışları ve rekabet gücündeki kayıplar nedeniyle sektörlerin zorlandığını dile getirdi. Tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki istihdam kayıplarına dikkat çeken Eskinazi, sanayi sektörünün yeniden güçlendirilmesi için bölgesel asgari ücret uygulamasının tartışılması gerektiğini ifade etti.

150 milyar lira kredi limiti

Toplantıda Türk Eximbank, Türk Ticaret Bankası ve İGE A.Ş. yetkilileri, ihracatçılar için sunulan finansman olanakları hakkında bilgi verdi. TİM Başkanı Gültepe, 2025 yılında ihracatçılara 150 milyar lira kredi limiti tahsis edilmesinin planlandığını açıkladı. Ayrıca, döviz dönüşüm desteği ve ihracat kredilerinde yaşanan zorlukların giderilmesi gerektiği vurgulandı.

Çok daha etkin destek mekanizması gerekli

Başkan Gültepe ve Eskinazi, ihracatçıların finansmana erişim ve döviz düzenlemeleri konusundaki taleplerini yineledi. Reel sektörün desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken yetkililer, yapısal sorunların çözümü için ihracatçıların daha etkin mekanizmalara ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Muhabir: Nazlı Şentürk