2025 yılı için köprü ve otoyollara getirilen yüzde 43,93 oranındaki zamlar nedeniyle, İzmir'den İstanbul'a otomobille seyahat maliyetleri önemli ölçüde arttı. Bu durum, uçakla seyahatin daha ekonomik bir alternatif olarak öne çıkmasına neden oldu.
İzmir ile İstanbul arasındaki mesafe yaklaşık 480 kilometre. Ortalama bir dizel aracın 100 kilometrede 6 litre yakıt tükettiğini ve dizel yakıtın litre fiyatının 48,30 TL olduğunu varsayarsak, İzmir’den İstanbul’a gidiş için ödenmesi gereken yakıt ücreti yaklaşık  bin 395 TL olacak. İzmir’den İstanbul’a aracıyla girişte Osmangazi Köprüsü’nün de kullanıldığı düşünüldüğünde toplamda  bin 965 TL ödeme yapılıyor. Buna göre İzmir’den İstanbul’a gidiş için ödenmesi gereken toplam ücretler yaklaşık 3 bin 360 TL’ye kadar çıkıyor. İzmir’den İstanbul’a gitmek için uçak kullanmak istendiğinde ise en düşük bin 450 TL’ye uçak bileti bulunabiliyor. Otobüslerde ise mevcut bilet fiyatları İzmir-İstanbul arası için 800 TL. Yani İzmir’den İstanbul’a uçakla gitmek, özel araçla gitmekten hem zaman hem de maddi açıdan çok daha hesaplı hale geldi.

ibrahim attila acar-1

“Yollar boş kalır”

Yeni yılda İzmir’den İstanbul’a seyahat etmek için insanların zaman, konfor ve bütçe açısından seçim yapmak durumunda kalacağını kaydeden İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Attila Acar, İzmir’den İstanbul’a özel araçla 5 saatlik yolculuğu zaman ve mevcut zamlar nedeniyle maddi yönden azaltmak isteyenlerin uçakla yolculuğu tercih edebileceğini belirtti. Acar, “İzmir-İstanbul arası neredeyse 500 kilometre ve bu yolu gitmek 5-6 saat sürüyor. Özel araçla gidildiğinde bir yol yorgunluğu oluyor. Üzerine gelen zamlarla birlikte en az 3-4 bin TL ödenmesi, hem zaman hem konfor hem de maddi açıdan vatandaşı zorlayabilir. Özel araçla yolculuğu ancak 4-5 kişi bir araçla giderse belki tercih edebilirler. Ancak tek başına yolculuk ta çok da mantıklı değil. Ben olsam, araçla gitmeyi tercih etmem. Zaten o otoyollar da bu ücretle biraz zor kullanılır” dedi.

‘Paylaşımlı yolculuk artabilir’

İnternette yaygınlaşmaya başlayan ‘Paylaşımlı yolculuk’ uygulamalarının, mevcut zamlarla birlikte yaygınlaşabileceğini vurgulayan Acar, “Yeni yeni yaygınlaşan ancak güvenlik açısından tereddüde düşebileceğimiz yol arkadaşı bulunan uygulamalar, bu yol ücretleri nedeniyle yaygın şekilde kullanılmaya başlanabilir. Ancak Türkiye henüz bu kültüre uygun bir ülke değil. Bu uygulamalar, yüksek güven düzeyi olan toplumlarda daha uygun şekilde kullanılır. Türkiye bunun için çok güvenilir bir ülke değil” diye konuştu.

Birol Özcan Tofed-1

“Bir araçta 5 kişi yolculuk yapılacak”

2025 yılı zam oranları üzerinden henüz otobüs fiyatlarına zam yapılmadığını, ancak ilerleyen aylarda zam yapılabileceğini kaydeden Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan ise, uçak firmalarının otobüslerle yarış halinde olduğunu, dolayısıyla da uçak fiyatlarında da zam uygulaması olacağının altını çizdi. Özcan, “Bakanlık otobüs ve uçak biletleri için belli bir taban ve tavan fiyatı belirlemeli. Aksi halde uçak firmaları yolcu sayısını artırmak için otobüslerle yarış haline giriyor. Bir diğer sorun ise otobüslerin, yolda verdiği ücretlerin yanı sıra otogarların giriş ve çıkışlarında da ücret ödemesi. Bu ücretler artmaya devam ederse vatandaş uçakla seyahate yönelecek. Ulaştırma Bakanlığı mutlaka fahiş zamları önlemek asına bir taban ve tavan uygulamalı. Aksi hale insanlar pahalı da olsa özel araçla seyahat ederek, bir araçta 4-5 kişi yolculuk yaparak, maliyeti en aza indirmeye çalışacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Dilek Çakır Durak