Ege Üniversitesi (EÜ) Etnografya Müzesi’nde düzenlenen “Müze Söyleşileri” etkinliği, Tire’de oynanan Karambol oyununu gündeme taşıdı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un yaptığı söyleşide, EÜ Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümü Doktora Öğrencisi Ergin Tatar, tarihi oyunların toplumlar arası etkileşimdeki rolünü anlattı.
EÜ Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko’nun da katıldığı etkinlikte akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler bir araya geldi.
Oyunlar kültürel mirasın unsuru
Söyleşide, oyunların kültürel miras açısından taşıdığı öneme değinen Ergin Tatar, oyunların nesiller arası bir köprü olduğunu ve tekrarlanarak yaşatıldığını vurguladı. Oyun kültürünün, toplumların tarihi süreçte geçirdiği değişimlerden etkilendiğini, gelişen teknoloji ve yaşam tarzlarıyla dönüşüme uğradığını belirtti. Oyunların bir toplumun sosyal, kültürel ve tarihi yapısını yansıttığını ifade eden Tatar, Karambol oyununun da bu bağlamda önemli bir miras olduğunu ve korunması gerektiğini dile getirdi.
Yeni neslin ilgi alanından çıktı
Ergin Tatar, Karambol oyununun kökeninin 1491-1497 yılları arasında İspanya ve Portekiz’den Osmanlı topraklarına göç eden Sefarad Yahudilerine dayandığını aktardı. Başlangıçta sadece Yahudiler tarafından oynanan bu oyun, zamanla Tire halkı tarafından benimsenerek yaygınlaştı. Ancak günümüzde yalnızca Tire ilçesinde oynanan Karambol oyunu, teknolojik gelişmeler ve değişen eğlence anlayışı nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Eskiden İzmir ve çevresinde de bilinen oyun, Yahudi nüfusun Tire’yi terk etmesiyle unutulma sürecine girdi. Bugün sadece yaşlılar ve orta yaşlılar tarafından oynanıyor.
Yaygın bir şekilde tanıtımı yapılmalı
Ergin Tatar, Karambol oyununun kültürel mirasın önemli bir unsuru olduğunu ve korunması için daha fazla tanıtılması gerektiğini belirtti. Tire Belediyesi tarafından yapılan iki adet Karambol sahasının korunmasının yanı sıra sayılarının artırılması ve oyunun yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Tatar, karambol sahalarının artırılması, oyunla ilgili tanıtıcı etkinlikler düzenlenmesi, kültürel miras olarak Karambol’ün kayıt altına alınması, okullarda ve gençler arasında yaygınlaştırılması için projeler geliştirilmesi gibi önerilerde bulundu.
Söyleşinin sonunda, moderatör Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur ve Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, Ergin Tatar’a katılımından dolayı “Teşekkür Belgesi” takdim etti.