Halk arasında "tavşan ateşi" olarak bilinen bu hastalık, son on yılda daha fazla raporlanmaya başlandı. Peki, Tularemi nedir? Tularemi tanısı nasıl konulur, hangi hayvanlardan bulaşır?
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından paylaşılan verilere göre, 2011 ile 2022 yılları arasında tularemi vakalarının yıllık görülme sıklığı, 2001-2010 dönemine kıyasla yüzde elli altılık bir artış gösterdi. Aynı dönemde, 2 bin 400'ün üzerinde vaka bildirildi.
Vakalar en çok 5 ila 9 yaş arasındaki çocuklarda, yaşlı erkeklerde ve Kızılderili ya da Alaska Yerlileri arasında görüldü. Raporlara göre, bildirilen vakaların yarısı Arkansas, Kansas, Missouri ve Oklahoma eyaletlerinden geldi.
Sağlık kurumları, vaka sayılarındaki bu artışın nedenlerini iki şekilde değerlendiriyor. İlk olarak, tularemi enfeksiyonunda gerçek bir yükseliş söz konusu olabilir. Alternatif olarak, laboratuvar testlerinde yapılan iyileştirmeler nedeniyle vaka tespit oranlarının artmış olması ihtimali üzerinde duruluyor.
Her yıl ortalama 205 vakanın görüldüğünü belirten yetkililer, vaka sayılarının genel olarak düşük kaldığını ancak hastalığın hâlâ dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Tularemi nedir?
"Tavşan ateşi" ya da bilimsel adıyla tularemi, küçük memelilerde ve eklem bacaklılarda bulunan Francisella tularensis bakterisinin neden olduğu zoonotik bir hastalıktır.
Tularemi tanısı nasıl konulur?
İnsanlara bulaşabilen bu enfeksiyon; ateş, deri ülserleri, zatürre ve şişmiş lenf düğümleri gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Tularemi tanısı hangi hayvanlardan bulaşır?
Tularemi, francisella tularensis bakterisinin neden olduğu ve çeşitli yollarla insanlara bulaşabilen ciddi bir enfeksiyon hastalığı olarak biliniyor. Hastalık, enfekte tavşanlar, geyik sinekleri ve kenelerle temas yoluyla bulaşabildiği gibi, enfekte kemirgen hayvanlardan da insanlara geçebiliyor.
Tularemi nasıl tedavi edilir?
Hastalık genellikle enfeksiyonun ardından 3 ila 5 gün içinde kendini göstermeye başlar. Vaka sayılarının özellikle Mayıs ve Eylül ayları arasında arttığı gözlemlenmiştir. Tularemi aşısı ABD'de yaygın olarak bulunmasa da hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Ölüm oranı genellikle yüzde 2'nin altında olmakla birlikte, bazı durumlarda yüzde 24'e kadar çıkabiliyor.