Türkiye’nin deri ve deri mamulleri sektörü, 2024 yılındaki yüzde 18’lik ihracat kaybını telafi etmek ve küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla üretim süreçlerini yeniden şekillendiriyor. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDMİB) Başkanı Erkan Zandar liderliğinde hazırlanan "Orta Vadeli Program", sektörde verimliliği yükseltmeyi ve katma değerli üretimi artırmayı hedefliyor.
Katma değerle çıkış arayışı
Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen mali genel kurulda konuşan Başkan Zandar, özellikle saraciye ve deri konfeksiyon sektörlerinde dikkat çekici ihracat artışları yaşandığını ifade etti. Saraciye sektöründe yüzde 14 artışla 63,8 milyon dolarlık, deri konfeksiyon alanında ise yüzde 47,4’lük sıçramayla 35,7 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı. Zandar, bu yükselişin, katma değerli ürünlerle sürdürülebilir bir çıkışın mümkün olduğunu gösterdiğini vurguladı.
URGE Projeleri kötü gidişe dur diyecek
Son yıllarda pandemi, küresel durgunluk ve Türk Lirası’nın değer kaybı gibi etkenlerle sektörün zorlandığını belirten Zandar, 2025 yılında uygulanacak URGE projeleriyle saraciye, ayakkabı ve konfeksiyon alt sektörlerinin kümelendirileceğini söyledi. Verimlilik, stok yönetimi ve teknolojinin entegre edilmesiyle ihracatta yeniden ivme kazanılması hedefleniyor.
Suudi Arabistan’a ticaret heyeti
Türkiye, 2025’in ilk çeyreğinde ABD’ye yapılan deri ve mamul ihracatında yüzde 32’lik artış kaydederken; İngiltere pazarı fiyat rekabeti nedeniyle daralma yaşadı. Başkan Zandar, Suudi Arabistan’a yapılan başarılı ticaret heyetinin ardından, Ekim ayında Riyad ve Cidde'de yeni iş görüşmeleri düzenleyeceklerini aktardı.
İhracatın Yıldızları Ödül Töreni
2024 yılında toplamda 165 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren EDMİB, bu hacmin yüzde 62’sine imza atan 31 üyesini “İhracatın Yıldızları” töreninde ödüllendirdi. 2024 yılında Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri arasında en çok ihracat yapan ilk üç firma dışında, altın kategoride 3, gümüş 5 ve bronz kategoride 20 firma ödüle hak kazandı.