Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatı son üç yılda 530 milyon dolar gerileyerek, 1 milyar 526 milyon dolara düşerken, ithalatın 2 milyar 420 milyon dolara yükselmesi sektörde endişeleri artırdı. Türkiye, 2024 yılı itibarıyla 895 milyon dolar dış ticaret açığıyla karşı karşıya kaldı.

Sektörlerin tamamında kan kaybı yaşandı

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, 2024 yılında ayakkabı, saraciye, mamul deri ve kürkler ile deri konfeksiyon alt sektörlerinde ihracatın ciddi şekilde gerilediğini belirtti. Ayakkabı ihracatı yüzde 22 düşüşle 877 milyon dolara, deri konfeksiyon ihracatı ise yüzde 18 azalarak 193 milyon dolara geriledi. Zandar, ekonomik baskılar ve uluslararası rekabet koşullarının bu kayıplarda büyük rol oynadığını ifade etti.

Bu politika ihracatı düşürüyor

Zandar, son üç yılda döviz kurlarının enflasyon karşısında yüzde 48 oranında eridiğini ve bu durumun Türk ürünlerini rakiplerine göre yüzde 50 daha pahalı hale getirdiğini belirtti. Eğer döviz kuru enflasyona paralel artmış olsaydı, dolar kurunun bugün 52,3 TL olması gerektiğini ifade etti. Bu seviyenin ihracat rakamlarını koruyabileceğini savunan Zandar, mevcut politikanın ihracatı düşürürken ithalatı artırdığını dile getirdi.

Ege Bölgesi'ndeki düşüş daha sınırlı

Ege Bölgesi, Türkiye geneline kıyasla daha sınırlı bir düşüşle yılı kapattı. Bölgedeki ihracat yüzde 9 azalırken, mamul deri ve saraciye ihracatında artış görüldü. Saraciye sektöründe kilogram başına 14,7 dolar ihracat değeriyle yüksek katma değer sağlandığı vurgulandı.

Erkan Zandar, maliyetlerin sürdürülebilir seviyelere çekilmesi ve verimliliğin artırılması gerektiğini belirterek, hammadde hariç yüzde 62’ye ulaşan maliyetleri yüzde 40’a çekerek daha sürdürülebilir bir ihracat yapmayı hedeflediklerini aktardı.

İzmir deri organize sanayi bölgesi istiyor

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, İzmir’de sektörün kümeleneceği bir organize sanayi bölgesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu bölgenin, istihdamı artırmanın yanı sıra sürdürülebilirlik ve altyapı gelişiminde önemli bir rol oynayacağı kaydetti.

2025 yılı çok zor geçecek

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arıoğul, 2025 yılının deri konfeksiyon sektörü için zorlu geçeceğini belirtti. Artan maliyetlere rağmen müşterileri kaybetmemek adına fiyat artışı yapamadıklarını söyledi.

92 firmayla katıldı

11-14 Ocak 2025 tarihlerinde İtalya’da düzenlenen Expo Riva Schuh & Garda Bags Fuarı’na Türkiye, 92 firma ile katılarak büyük ilgi gördü. Fuara katılan Türk firmaları, ABD, İspanya ve Çekya’dan gelen ithalatçılarla verimli görüşmeler gerçekleştirdi.

Muhabir: Canan Kaya