Ekonomi

Yabancıya pahalı geldi tarih Türk turiste kaldı

Türkiye’nin mevcut enflasyonist durum nedeniyle tatil için yabancı turistlerin ilk tercihi olmaktan çıktığını belirten TURSAB İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç, “Tarihi ve kültürel yerlerde çoğunluk yerli turistte” dedi

Abone Ol

Türkiye’nin Rusya ile siyasi ilişkileri ve mevcut ekonomik sorunları nedeniyle, tatil için genellikle Türkiye’yi tercih eden Rus turistler, rotalarını Yunanistan ve Mısır’a çevirdi. Tatil maliyetlerinde Türkiye’de yaşanan fahiş artışlar sadece Türklerin değil, yabancı turistlerin de cebini etkiledi. Maliyetlerdeki artışlar edeniyle daha uygun rotaları tercih etmeye başlayan yabancı turistler, son dönemde Türkiye’nin tarihi ve kültürel lokasyonlarına da uğramaz oldu. Sektör temsilcileri, kültür turizmindeki azalma ile ilgili müzelere ve tarihi alanlara giriş ücretlerindeki artışa dikkat çekerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin her yerindeki tarihi yerlere girmek için kullanılan Müze Kart ücretinin Türklere 60 TL, yabancılara ise 165 euroya satılmasının da bunda etkili olduğunu kaydetti.

‘Giriş ücreti euroyla’

Tarihi ve kültürel lokasyonların girişlerindeki ücret artışlarının yabancı turistlerin bu alanlara uğramamasına neden olduğunu belirten TÜRSAB İzmir Bölge Temsil Kurulları (BTK) Başkanı Kıvanç Meriç, “Türkiye’ye gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu deniz, kum, güneş tatili için burayı tercih ediyor. Ancak kültür turizmini tercih eden belli kesim de, artan maliyetler nedeniyle rotasını tarihi bölgeden çok şehre çevirmeye başladı. Çünkü tarihi mekanlarımıza girişlerde uygulanan fiyat politikası, turistleri 2 kez düşündürüyor. Euro ile alınan ücretler, turistleri tarihi mekanları gezmekten çok, bireysel olarak şehri gezmeye itiyor” dedi. 

‘Yarıdan fazlası Türk’

Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait tarihi lokasyonlarda giriş ücretlerinin yabancılardan euro üzerinden alındığını aktaran Meriç, “Bunun sonucunda da içeride sadece yerli turisti görmeye başladık. Örneğin; Efes Örenyeri için verilen yıl sonu istatistiklerinde, oldukça iyi bir ziyaret sayısı görüyoruz. Ancak istatistikte bize bu sayının kaçta kaçı yabancı turist bunun bilmiyoruz. Fakat kültür turizmi ile ilgilenen sektör temsilcileri olarak bizler biliyoruz ki, bu rakamın yarısından fazlası yerli turist. Çünkü fiyatlar Türkler için TL’den, yabancılar için ise euro üzerinden alınıyor. Dolayısıyla bu ücretler yabancıyla bile külfet oluyor” diye konuştu.

‘Tercihler değişti’

Maliyet artışlarının Türkiye’yi ilk tercih olmaktan çıkardığını kaydeden Meriç, “Türkiye mevcut ekonomik yapısı nedeniyle pahalı bir ülke oldu. Maliyetlerdeki artış da yabancı turistin, Türkiye’yi ilk tercih olarak görme eğilimini değiştirmeye başladı. Burada öncelikli sorun kurun baskılanıyor olması. Bu durumdan ihracatın etkilendiği gibi turizm de yüksek oranda etkileniyor. Turistler, Türkiye’nin pahalı bir tatil bölgesi olduğunu düşünerek, son dönemde sıklıkla Yunanistan’ı, Mısır’ı veya Tunus’u tercih etme eğilimi gösteriyor. Dolayısıyla da 2025 yılında yabancı turist sayısında azalma göreceğiz. Dediğimiz gibi bunun da asıl nedeni ekonomi olacak” ifadelerini kullandı. 

“Cazibesini kaybetti”

Dövizin baskılanması nedeniyle turizmde Türkiye’nin cazibesini kaybettiğini belirten önceki dönem İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, yabancıların rotalarını Yunanistan ve Mısır gibi ülkelere çevirdiğini sözlerine ekledi. 2025 yılında da turizmde sorunlar yaşanabileceğini kaydeden Ediz, “Türkiye’deki enflasyon ve mevcut zamlar, turizme yine olumsuz yansıyacak. Rusya veya Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin artık farklı yerler tercih etmeye başladığını görüyoruz. Türkiye konumu nedeniyle tercih edilmeye devam etse de fiyatlar nedeniyle eskisi kadar cazip gelmiyor” şeklinde konuştu.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }