Sağlık

20-40 yaş arası kadınlar dikkat: Bu hastalık sizde daha sık görülüyor!

Abone Ol

Multiple Skleroz (MS) hastalığı, beyin ve omuriliğin kontrolündeki fonksiyonlarda kayıplara yol açabilse de son yıllarda tedavideki gelişmeler hastaların yüzünü güldürüyor. Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Vusal Necefaliyev, MS tanısı alan hastaların geçmişte tedavi seçeneklerinin sınırlı olması nedeniyle kötümser düşüncelere sahip olduklarını, ancak günümüzde tedavi yöntemlerinin ilerlemesiyle hastalığın seyrinin olumlu yönde değiştiğini belirtti.

Her yıl mayıs ayının sonunda MS hastalığıyla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Dr. Necefaliyev, dünya genelinde 2.3 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 60 bin kişide görülen MS hastalığının, kişinin yaşamını etkileyen önemli bir merkezi sinir sistemi hastalığı olduğunu vurguladı. MS’in tedavi seçeneklerinin ve başarı oranlarının her geçen gün arttığını ifade etti.

MS hastalığı, beyin ve omuriliğin bazı bölgelerinde hasara yol açarak özellikle 20-40 yaş arası kadınlarda daha sık görülüyor. MS yaşam süresini kısaltmasa da yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Görmede ani bulanıklık, denge bozukluğu, mesane ve cinsel fonksiyonlarda bozulma, depresyon gibi çok çeşitli belirtilerle kendini gösterebiliyor. Genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı, 1’inci ve 2’nci derece akrabalarında MS olanlarda hastalık riskinin 10-20 kat arttığı belirtiliyor.

Erken tanı ve tedavinin MS hastalığında büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Necefaliyev, erken tanı ile tedaviye başlanan hastalarda daha iyi sonuçlar elde edildiğini ve çoğu hastanın normal hayatına devam edebildiğini söyledi. Düzenli olarak bir nöroloji uzmanı tarafından takip edilmenin, hastalıkta olası kötüleşmelerin daha erken fark edilmesini ve zamanında tedavi değişimi yapılmasını sağladığını belirtti.

MS tedavisinde yaşanan olumlu gelişmelerle, hastaların geleceğe umutla bakabileceğini belirten Dr. Necefaliyev, günümüzde üç farklı basamakta yaklaşık 11 farklı ilaç tedavisinin bulunduğunu ve bu tedavi seçeneklerinin hastalığın kontrol altına alınmasında önemli rol oynadığını ifade etti. Dünya MS Farkındalık Gününde, MS hastalığının artık tedavisi olmayan ve ümitsizlik yaratan bir hastalık olmaktan çıktığını hatırlattı.

{ "vars": { "gtag_id": "AW-16801464760", "config": { "AW-16801464760": { "groups": "default" } } }, "triggers": { } }