Bahar aylarının gelmesiyle birlikte düğün ve nişan hazırlıkları hız kazandı. Yaz aylarında evlenmeyi planlayan çiftler, şimdiden düğün hazırlıklarına başladı. Evlilik hazırlıkları içerisinde olan vatandaşlar için maliyetler dayanılmaz hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2018’de 32 bin TL olan düğün masrafları 2024 yılında 600 bin TL’ye çıkarak 4 yılda yüzde 1775 zamlanmış oldu. Düğün paketlerine ise 1 yılda yüzde 84 zam geldi. Yeni evlenecek çiftler düğün mekânı, mobilya, beyaz eşya, gelinlik gibi masraflar için en az 750 bin TL bulmak zorunda.

Vahyettin Dokak 2

‘Yemekli düğün 200 bin TL’

İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği Başkanı Vahyettin Dokak, düğün yapmanın maliyetlerinin yemekli ve yemeksiz düğünlere göre farklılık gösterdiğini vurguladı. Yemeksiz düğünlerin 100 bin TL’den başladığını belirten Dokak, “Yemekli düğünde ise kişi başı en düşük menü 1000 TL’den başlayıp 1200 TL’ye kadar çıkıyor. Kokteyli düğünlerde kişi başı 400-600 TL’den başlıyor. Böylece 200 kişilik yemekli düğünün maliyeti 200 bin TL’ye kadar yükseldi. Bu fiyatlar da 2 yıl öncesinde kişi başı 200 TL’den başlıyordu. Genel bir düğünün bütün masrafları hesaplandığında minimum masraf ise 750 bin ile 1,5 milyon arasında değişiyor. Geçen seneye göre fiyatlarda fazla değişiklik yok ama 2 yıl öncesinde bu masrafların toplamı 200-250 bin TL civarındaydı. Pandemi ve ülkedeki siyasi durumlar da sektörü olumsuz etkiledi” dedi.

Metin Aztekin2

‘Beyaz eşya 160 bin TL’

Yeni evlenecek gençlere 150 bin TL tutarında faizsiz kredi desteğini beklediklerini belirten İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin, böyle bir girişimin piyasayı canlandırabileceğini vurguladı. Fiyatlarda geçen yıla göre yüzde 20’lik bir artış olduğunu aktaran Aztekin, “Ortalama olarak buzdolabı 25 bin TL, çamaşır makinası 20 bin TL, fırın 12 bin TL, bulaşık makinası ise 18 bin TL’den başlarken, beyaz eşyaların toplam maliyeti kalitesine göre 80 bin TL ile 120 bin TL arasına yükseldi. Elektrik süpürgesi ve televizyon maliyeti de hesaba katıldığında fiyatlar 160 bin TL’ye kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı. Ev için gereken mobilya, halı, perde ve yatak gibi eşyaların da toplam maliyeti 350 bin TL’den başlıyor. Daha kaliteli mobilyaların tercih edilmesi halinde rakam 400 bin TL’ye çıkıyor. Üst segment ürünlerde ise fiyat sınırı yok. Yeni evlenecek çiftlerin züccaciye maliyeti ise toplam 65 bin TL’yi buluyor.

Abdullah Salkım

‘Gelinlik 35 binden başlıyor’

Gelinlik fiyatlarının ortalama olarak 35 bin ile 60 bin TL arasında değiştiği dile getiren Moda, Tekstil ve Konfeksiyoncular (MTK) Sitesi Başkanı Abdullah Salkım, “Damatlık fiyatları da 10-15 bin TL arasında değişiyor. En ucuz kalitesiz gelinlik fiyatları 15 bin TL’den başlarken, damatlık olarak da 5 bin TL’ye de bulunur. Fiyatlar geçen seneye göre artmadı. Gelinlik ve abiyeye en fazla talebin olduğu düğün sezonu yaklaşsa da satışlarda beklenildiği gibi hareketlilik olmadı. İnsanların alım gücü çok düştü. Asgari ücretle çalışan iki kişinin bir ev kurması mümkün değilken, evlenenlerin de düğün yapma oranı azalıyor. Biz de geçtiğimiz yılın fiyatlarına bile gelinlik satamaz hale geldik. Düğünler azaldı, bu durum da en çok gelinlik sektörünü vurdu” ifadelerini kullandı.

Sade nikah 4610 TL

Evlenmek için hazırlığa başlayan çiftler süreç içerisinde maddi olarak epey bir zorlanırken düğün yapma geleneği yerini sade bir nikâha bırakan çiftler için de masraflar artıyor. Fiyatlar nikahın kıyılacağı semtin gelişmişlik düzeyine göre değişiyor. İzmir’in merkez ilçelerinden Konak’ta belediyenin 2025 yılı hafta içi nikâh ücreti 1700 TL ile 2450 TL olurken, bu fiyat hafta sonu 1950 ile 3600 TL’ye kadar çıkıyor. Bayram ve resmi tatillerde ise 2700 ile 4500 TL arasında. Aile cüzdanı bedeli ise 2025 itibarıyla yeniden değerleme oranına göre yaklaşık 1010 TL'ye çıktı. Böylece merkezi bir semtteki belediye nikah salonunda kıyılacak hafta sonu nikahının maliyeti bile 4 bin 610 liraya ulaştı.

Kaynak: Filiz Erol