Bu yıl 30. kez düzenlenecek olan Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 9-12 Nisan 2025 tarihleri arasında Fuar İzmir’de kapılarını açacak. Avrupa ve dünyadaki en prestijli moda fuarlarından biri olarak kabul edilen Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl 100’den fazla ülkeden alıcıyı ve binin üzerinde katılımcının yer alması beklenirken, dört gün boyunca Türkiye ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen Marble İzmir, Fuar İzmir'de yapılacak. Blok mermer alanında renk renk, çeşit çeşit yüzlerce blok doğal taş ziyaretçilere görsel şölen yaşatacak.  

‘Otellere 3.7 milyar’

Mermer ve Doğaltaş Fuarı Marble nedeniyle İzmir merkezindeki oteller yüzde 100 doluluğa ulaşırken Aliağa, Foça, Urla, Çeşme gibi ilçelerdeki doluluk oranları da kent merkezini yakalamak üzere. İzmir şehir merkezindeki 3 yıldızlı otellerde 3 gecelik fiyatlar 21 bin 700 TL’den başlarken bu rakam 5 yıldızlı otellerde 37 bin 335 TL’ye kadar çıkıyor. Yabancı ülkelerden ve şehirlerden gelecek fuar katılımcılarının konaklama haricinde ulaşım, yeme-içme, eğlence, hediyelik eşya gibi alanlardaki harcaması ise ortalama 1000 doları bulacak. Marble Fuarı’na bu yıl 100 bin kişinin katılması beklenirken konaklama haricinde esnafa 60 milyon dolarlık (2 milyar 280 milyon TL) bir canlılık getirmesi bekleniyor. Otellere ise ödenecek toplam miktarın ortalama 3 milyar 73 milyon TL olacağı tahmin ediliyor. Böylece 4 günlük fuarın kente toplam getirisi 5 milyar 353 milyon TL’yi bulacak. Yani fuarın her bir gününde 1 milyar 300 milyon TL harcanacak.

Bülent Tercan-2

‘İzmir’e en çok kazandıran fuar’

Marble İzmir’in İZFAŞ’ın düzenlediği en büyük fuarın olduğunu vurgulayan Destination İzmir Başkanı ve ETİK Başkan yardımcısı Bülent Tercan, “İzmir ekonomisine en çok faydası olan fuarlardan biri. Otelleri yüzde 100 doluluğa ulaştırıyor. Bir kısım Çeşme, Foça tarafına bir miktar doluluk etkisi yaratıyor. O yüzden mermer fuarı, turizm sektörü açısından çok önemli. Mermer fuarının gelişerek devam etmesini istiyoruz. Geçen yıla göre yüzde 20 altında seyretse de memnuniyet verici bir doluluk var. Doluluklarda düşüş olmasının nedeni de genel ekonominin dar boğazda olmasından kaynaklı. Fuara gelen ziyaretçiler hem Türkiye içinden gelen misafirler hem de yurt dışından gelen misafirler olduğu için İzmir şehir otellerinde güzel bir doluluk yaşanıyor. Mermer Fuarı’nda bütün oteller yüzde 100 doluyor. Turizm TTİ Fuarı'nda yine yüzde 100 bir doluluk sağlandığı gibi diğer fuarlarda da çok ciddi rakamda doluluklar sağlanıyor. Bu yüzden İZFAŞ fuarları İzmir için çok önemli” dedi.

‘Yatak sayıları yetersiz’

İzmir'deki otellerin yatak sayılarının yetersiz olduğunu vurgulayan Tercan, “İzmir'e mutlaka en az 40 bin yatak daha yapılması gerekiyor. İzmir şehri turistik otel fakiri. İzmir'in turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için mutlaka yeni oteller gerekiyor. Aynı zamanda 5 bin kişilik bir kongre merkezine ihtiyaç var. İzmir'e gelen yabancı turisti arttırmamız lazım. İzmir'e gelen turist sayısı maalesef 1,5 milyon seviyesinde. Bizim koyduğumuz hedef ise yılda 5 milyon turist. İzmir’deki belediyeler, ticaret odaları, valiliği, turizm müdürlüğünü bütün kurumları harekete geçmesi için bu hedefi koyduk. İzmir turist fakiri ama bunu geliştirmek bizim elimizde” sözlerine yer verdi.

‘Ülke ekonomisine 20 milyar dolar’ 

1998 yılından bu yana Uluslararası Fuarlar Birliği (UFI) üyesi olan Marble İzmir, Türkiye’nin doğal taş sektöründeki küresel konumunu güçlendiriyor. Fuara olan ilgi ve talep, doğal taş sektörünün uluslararası platformlarda daha da büyümesini sağlarken Türkiye’nin bu alanda liderliğini de pekiştiriyor. Ekonomik ve ticari açıdan kenti canlandırıp sanayicilere ise büyüme ve ihracat kapılarını açan Marble İzmir'in ilk yılında Türkiye'nin doğal taş ihracatı 77 milyon dolarken yıllar içinde fuarın da katkısıyla ihracat 2 milyar dolar seviyelerine geldi. Doğal taş ihracatı Türkiye’nin sektörde dünya rezervlerinin üçte birine sahip olma avantajının yanı sıra renk ve desen zenginliğinin de etkisiyle son 10 yılda Türkiye ekonomisine yaklaşık 20 milyar dolarlık katkı sağladı.

Ticaret hacmi daha da büyüyecek

Fuar, bu yıl da geçmiş yıllardan daha büyük bir ticaret hacmi yaratacak ve doğal taş sektörünün ihracatta yeni hedeflere ulaşmasını sağlayacak. Marble İzmir web sayfası üzerinden alınan başvurular ve temsilci çalışmaları sonucu Avustralya’dan İtalya’ya, Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar dünyanın her kıtasındaki 75 ülkeden yabancı ziyaretçiler, alım heyeti programı için başvuru yaptı. İhracatçı birlikleri üyelerinin talepleri doğrultusunda bu yıl, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Güney Kore, Irak, Kanada, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan ve Rusya olmak üzere 11 ülke hedef olarak belirlendi. 

Kaynak: Filiz Erol