Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2024 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nı “İhracatın Yıldızları” ödül töreniyle birleştirerek, ihracatın kahramanlarını onurlandırdı. 45 başarılı üye firmaya plaket verilen törende, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yıl boyunca verilen mücadeleyi ve elde edilen başarıları değerlendirdi.
Zorlu bir mücadele yılı
Başkan Uçak, 2024’ün ihracatçılar açısından küresel belirsizliklerle dolu zor bir yıl olduğunu belirtti. Avrupa’daki durgunluk, Amerika'daki seçim süreci ve savaş ortamının ihracata olumsuz yansıdığına dikkat çeken Uçak, tüm bu etkenlere rağmen sektörün 6 milyar dolarlık tarihi bir eşiği geçtiğini vurguladı.
Önemli bir maliyet avantajı
Başkan Uçak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan yoğun görüşmeler neticesinde özel laboratuvarlarda uygulanan asgari fiyat zorunluluğunun kaldırıldığını ve ihracatçının önemli bir maliyet yükünden kurtulduğunu söyledi. Aynı şekilde domates salçası ve dondurulmuş patates ihracatına yönelik kısıtlamaların da girişimlerle kaldırıldığını belirtti.
600 numune alındı
Rusya’ya yapılan ihracatta plastik mühür uygulamasının kaldırıldığını ve Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü’nün son çıkış kontrolünün sona erdirildiğini duyuran Uçak, ihracat süreçlerinin sadeleştirilmesinin sektöre nefes aldırdığını söyledi. Ege Bölgesi’ndeki ürünlerde pestisit kalıntısını önlemek amacıyla hayata geçirilen “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projesi kapsamında 600 numunenin analiz edildiğini aktaran Uçak, çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantılarına ağırlık verileceğini açıkladı.
Eğitim programı ikinci kez düzenlendi
Tarım sektörüne genç kuşağı dahil etmek amacıyla düzenlenen “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği” programı ikinci kez tamamlandı. Ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle yürütülen ve mandalina, domates, nar gibi ürünlerde kayıpların azaltılmasını hedefleyen proje tamamlanarak raporlandı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin girişimleriyle Interfresh Fuarı’nın İzmir’de düzenlenmesi sağlandı. Fuara yoğun katılımın olduğunu belirten Uçak, İzmir’in ihracat vitrini olma potansiyelinin arttığını ifade etti. Yeni başlatılan URGE projesi kapsamında 44 firmanın dahil olduğunu, ihtiyaç analizlerinin tamamlandığını ve ilk yurtdışı faaliyetlerin ay sonunda başlayacağını belirten Uçak, 2025’te bu çalışmaların artarak devam edeceğini aktardı.
Toplantı sonunda 2024 yılı faaliyetleri oybirliğiyle ibra edilirken, 2025 yılı bütçesi ve iş programı da onaylandı.