Kadınların girişimcilik ve iş hayatında daha aktif rol almasını hedefleyen EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, kadın üyelerinin ekonomide, girişimcilikte ve sosyal yaşamda hak ettikleri konuma ulaşmasını desteklemeye devam ediyor. Kadınların toplumun yarısını oluşturduğunu vurgulayan EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı, geçmişten bugüne kadınların güçlenmesine yönelik desteklerini sürdürdüklerini belirtti. Kadının toplum içindeki ilerlemesinin yalnızca kadınlara dair bir konu değil, sosyal adaletin ve sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından biri olduğunu ifade eden Özhelvacı, kadınların eğitim, istihdam, siyaset ve hukuk gibi alanlarda eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini vurguladı.
EGİAD'da kadın temsili artıyor
Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma sürecinde kadınların kritik bir rol üstlendiğine dikkat çeken Özhelvacı, kadın girişimciliğinin ekonomiye önemli katkılar sunduğunu belirtti. EGİAD olarak kadın girişimciliğini teşvik etmeyi temel bir ilke olarak benimsediklerini dile getiren Özhelvacı, kadınların ekonomiye katılımının yanı sıra sivil toplum örgütlerinde daha fazla temsil edilmesi gerektiğini söyledi. EGİAD bünyesinde kadın temsili oranlarının giderek arttığını ifade eden Özhelvacı, şu verileri paylaştı: EGİAD Danışma Kurulu Başkanlığı’na ilk kez bir iş kadını seçildi. 519 aktif üyenin yüzde 30’u, Yönetim Kurulu’ndaki 27 üyenin yüzde 30’u kadınlardan oluşuyor. 6 komisyonda görev yapan 380 komisyon üyesinin yüzde 30’u kadın. Son dönemde derneğe katılan 270 üyenin yüzde 36’sı kadın. Komisyon başkanlıklarında kadın temsili yüzde 50’ye ulaşıyor. EGİAD Melekleri Yatırım Ağı İcra Kurulu’nun yüzde 42’si, EGİAD İdari Kadrosu’nun yüzde 67’si kadınlardan oluşuyor. Bu oranların EGİAD ailesini memnun ettiğini belirten Özhelvacı, kadın temsilinin daha da artırılması yönünde ilham aldıklarını ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdüreceklerini söyledi.
Kadınların güçlenmesi kalkınmanın anahtarı
Kadınların eğitime, sağlık hizmetlerine, ekonomik fırsatlara ve siyasi katılıma erişiminin artırılmasının kritik bir gereklilik olduğunu belirten Özhelvacı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sadece sosyal sorumluluk perspektifiyle ele alınmaması, aynı zamanda kurumsal politikaların ayrılmaz bir parçası haline getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Cinsiyet ayrımcılığının toplumların kalkınmasının önündeki en büyük engellerden biri olduğuna dikkat çeken Özhelvacı, kadınlara eğitimde ve istihdamda eşit fırsatlar sağlandığında ekonomik büyümeye büyük katkılar sunduklarını ifade etti.
8 Mart herkes için önemli bir sembol
Son yıllarda şirketlerde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda artan farkındalığın sevindirici olduğunu belirten Özhelvacı, kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplumun iş birliğinin bu noktada kritik bir rol oynadığını kaydetti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, kadınların karşılaştıkları engelleri aşmaları ve fark yaratmaları adına tüm kurumların kendilerini gözden geçirdiği anlamlı bir gün olduğunu söyleyen Özhelvacı, kadınların iş dünyasında daha fazla yer edinmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.