1 Şubat 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) limiti, yıllık 5 bin kWh üzerinde elektrik tüketen abonelerin faturalarını iki katına çıkaracak. Elektrikli araçlarını evde şarj eden kullanıcılar, bu sınırı yalnızca araç şarjıyla aşarak ciddi mali yükle karşı karşıya kalacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 16 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı düzenleme, özellikle elektrikli araçlarını evde şarj eden tüketiciler için büyük bir maliyet artışı getirecek. 2024 yılında 5 bin kWh elektrik tüketim sınırını aşan aboneler, 1 Şubat 2025 itibarıyla otomatik olarak yeni tarifeye geçecek ve en az iki kat yüksek fatura ödemek zorunda kalacak. 2025 yılı içinde bu sınırı aşan aboneler de kapsama dahil edilecek.

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, yeni düzenlemenin enerji dönüşümünü teşvik eden tüketicileri cezalandıracağını belirterek, konutlardaki yıllık tüketim limitinin ilerleyen yıllarda daha da düşürülerek daha fazla tüketiciyi kapsayacağını vurguladı.

Elektrikli Araçlar İçin Yeni Tarifeye Geçiş Kaçınılmaz

Yeni uygulamanın, elektrikli araç sahipleri için büyük bir dezavantaj yaratacağını ifade eden Kalaycı, şarj ihtiyacı nedeniyle birçok kullanıcının doğrudan SKTT kapsamına gireceğini söyledi.

Bugünkü batarya teknolojilerine göre 100 kilometrelik sürüş için ortalama 18 kWh elektrik tüketen bir elektrikli araç, yılda 30 bin kilometre yapan bir kullanıcı için 5.400 kWh enerji harcayacak. Bu tüketim, yalnızca araç şarjı nedeniyle bile yeni tarife sınırının aşılacağını gösteriyor. Evdeki diğer elektrikli cihazlar da eklendiğinde, kullanıcılar beklemedikleri kadar yüksek faturalarla karşılaşacak.

Tüketicilere Cezalandırma mı, Teşvik mi?

Elektrifikasyon sürecinin ve yeşil dönüşümün desteklenmesi gerektiğini vurgulayan ENSİA Başkanı Kalaycı, bu düzenlemenin çevreci adımlar atan tüketicileri mağdur ettiğini dile getirdi. Benzinli veya dizel araçtan vazgeçerek elektrikliye geçen ya da doğalgaz yerine ısı pompası kullanan vatandaşların teşvik edilmesi gerekirken, bu kişiler doğrudan yüksek tarifeye maruz bırakılıyor.

Kalaycı, serbest piyasa dinamiklerine aykırı olarak tüketici maliyetlerini artıran bu düzenlemenin, özellikle yüksek elektrik tüketimi olan vatandaşlar için adil olmadığını belirtti.

Elektrik Tüketimi Artmaya Devam Edecek

Elektrifikasyonun gelecekte enerji tüketiminde önemli bir yer tutacağını belirten Kalaycı, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin raporuna göre, 2030 yılına kadar elektrifikasyon kaynaklı tüketim artışının 6,6 TWh seviyesine ulaşacağını vurguladı.

Mevcut politikaların sürdüğü takdirde nihai enerji tüketiminde elektriğin payının 2030’da %24, 2050’de ise %30’a çıkacağını belirten Kalaycı, ısıtma ve ulaştırma başta olmak üzere birçok sektörün enerji dönüşüm stratejisi açısından elektrifikasyona geçişinin kritik olduğunu ifade etti.

Kaynak: Nazlı Şentürk