Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni yılda elektrik kullanımı yüksek olanların destekten faydalanamayacağını ve gerçek ücret üzerinden faturalandırılacağını açıklamıştı. Buna göre; evinde aylık 417 kilowatsaatin yani 1050 TL’nin üzerinde elektrik kullanan vatandaşlar sübvansiyonsuz fatura nedeniyle yaklaşık 2 kat daha fazla ücret ödeyecek. Şubat ayı itibariyle gerçek fiyatları görmeye başlayan vatandaşlar, elektrik tasarrufuna yönelirken, son dönemde piyasada sıkça görülen ve tercih edilen elektrikli araç sahipleri ise elektrik faturalarına gelen yeni düzenlemeyle araçlarını kullanmaktan ve şarj etmekten korkar oldu. Elektrik faturalarından son düzenlemenin ardından yeni araç alacak vatandaşlar ise ‘elektrikli’ olanlardan kaçmaya başladı. 

‘Tam depo 580 TL’

Bir elektrikli aracın bataryasının tam olarak doldurulması için elektrik faturasına yansıyan ücretin ortalama 580 TL olduğunu kaydeden Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mehmet Torun, elektrikli araçların benzinli ve dizel araçlara göre yakıtta daha tasarruflu olduğunu vurguladı. Torun, “Bir elektrikli aracın deposunu tam olarak doldurmak yaklaşık 580 TL civarında. Ancak benzinli bir aracın deposunu tamamen doldurmak için mevcut ödenmesi gereken ücret ortalama 2 bin 500 TL ile 3 bin TL civarında. Eğer yakıt ücreti olarak bakarsak elektrikli araçlar çok daha tasarruflu” dedi.

‘Endişe taşıyor’

Otomobil satış verilerine göre 2024 yılı ile 2025 yılı Ocak ayı satışlarını karşılaştıran Torun, otomobil almak isteyen vatandaşların elektrikli araçları tercih ederken artık 2 kez düşündüğünü ve genellikle hibrit araçlara yöneldiğini vurguladı. Türkiye özellikle son 2 yıldır otomobilin bir yatırım aracına dönüştüğünün altını çizen Mehmet Torun, “Konut satışlarındaki düşüş, konut kredilerdeki yükseliş, elinde nakit parası olanı araç alımına yöneltti. Ancak elektrikte yaşanan son gelişmeler vatandaşları elektrikli araçlardan biraz uzaklaştırdı. Vatandaş evinde aracını şarj etmek istediğinde bunun faturasının olumsuz yansıyabileceği endişesiyle biraz mesafeli duruyor” dedi.

Ayda 2 kez şarj 

Yeni düzenlemeyle birlikte elektrik kullanımında 417 kilowatsaatin üzerinde yani 1050 TL’nin üzerinde kullanım yapan vatandaşlar, faturada bu ücreti 2 bin TL’den yüksek olarak görecek. Hal böyle olunca ortalama bir tam batarya şarjı ücreti 500 TL olan bir elektrikli araç sahibi, sınırı geçmemek için aracını ayda sadece 2 kez şarj edebilecek. Fakat 1 ay boyunca evde aydınlatma dahil hiçbir elektrikli cihaz kullanmaması gerekecek. Belirlenen sınırın aşılması durumunda ise ücret katlanacak. 

Şehir içinde elektrikli, uzun yolda benzinli 

Elektrikli araçlar ile benzinli araçlar arasında ortalama yakıt karşılaştırması yapıldığında ise, elektrikli aracın toplam batarya kapasitesi ortalama 60 ila 130 kilowatsaat arasında değişiyor. Sübvansiyonlu tarifeyle 1 kilowatsaat için yaklaşık 2,4 TL ödenirken süvbansiyonun kalkmasıyla bu tutar yaklaşık 6 TL olacak. Yani bir elektrikli aracın tam batarya ücreti 580 TL civarında olacak. Öte yandan tam depo kapasitesi ortalama 50 litre olan ve kilometrede ortalama 7 TL yakan benzinli bir araç için ise depoyu bir kez tamamen doldurma ücreti yaklaşık 2500 TL. Uzmanlar ise elektrikli araçların şehir içinde, benzinli araçların ise uzun yol için avantajlı olduğunu kaydediyor. 

Kaynak: Dilek Çakır Durak